Elméletileg fodrászhoz a karantén ideje alatt is lehet menni, sőt május 4-től vidéken jelentősen enyhültek a járvánnyal kapcsolatos szabályok, ám előfordulhat, hogy - Covid-19 ide vagy oda - egyébként sincs időnk vagy lehetőségünk eljutni a szalonba, pedig már nagyon szeretnénk. Ilyenkor kétségbeesetten nézegetjük a frizuránkat a tükörben, miközben az agyunk alternatív megoldások után kutat.

Az alternatív, otthoni megoldások azonban csak a fejünkben egyszerűek és mindenki számára kivitelezhetőek, amint elkezdjük a megvalósításukat, már egyáltalán nem tűnnek olyan banálisnak, a végeredmény pedig a legtöbb esetben a katasztrófával határos.

Csak gyorsan levágom a frufrumat...

Forrás: Giphy


Igen, frufrut vágni nem tűnik nagy ördöngösségnek. Egy fésű a fürdőből, egy olló a konyhából vagy a gyerek asztaláról, bevizezed, kifeszíted, levágod a szemöldök környékén és már kész is... a katasztrófa! Mert ebből csak az lehet! Meg szívinfarktus, amikor a gondosan megfeszített és már lenyírt tincsek visszaugranak a homlok felső egyharmadáig, te pedig úgy nézel ki, mint a 3 éves szomszéd kislány, akinek csak azért vágott a nagymamája minél rövidebb frufrut, hogy a haj ne lógjon a szemébe. Nála még nem követelmény a külcsín, cuki így is, úgy is, na de 13 év felett ez már egészen már megítélés alá esik... Ha a frufrud eredetileg még aszimmetrikus is, akkor végképp ne gondolj a házi nyírbálásra, mert csak és kizárólag rosszul sülhet el. A vágást bízd a fodrászra, addig pedig csatold el, tűzd fel vagy csinálj vele bármit, de ollóval ne közelíts felé!

Csak gyorsan befestem az ősz hajszálaimat...

Forrás: Shutterstock

Ez sem tűnik nehéznek. Némi dobozos hajfesték, kis kutyulás, netán rázás, keverés, kenegetés és kész... álmaidban! A valóságban azonban az otthoni hajfestés kicsit olyan, mint az orosz rulett: vagy sikerül, vagy nem... úgyhogy itt is borítékolható a katasztrófa az esetek legalább 50%-ban. Kezdjük ott, hogyan választasz színt? Ha először csinálod, akkor hasraütésszerűen ráböksz egy árnyalatra a drogériában? Csak azért, mert az van ráírva, hogy szikrázó nugát, meggyes barna vagy mogyoró? Mégis ezek milyenek? És főleg, a te saját hajszíneddel milyen végeredményt ad majd? Hajfesték, hajszínkrém vagy krémhajfesték kell? Elég csak rákenni vagy előtte szőkíteni is szükséges? Ha pedig eddig is festette a fodrászod, akkor főleg hogyan fogsz olyan eredményt kapni dobozos hajfestékkel, mint amilyet már megszoktál a professzionális termékektől? És akkor még nem beszéltünk a festés technikájáról, eszközigényéről, valamint arról, hogy látod-e a tarkódat... valószínűleg nem, így ott csak vakon maszatolás jöhet szóba vagy a párod, akinek nem biztos, hogy lesz kedve ehhez az egészhez. Úgyhogy inkább hagyd és amint lehetőséged adódik, bízd szakemberre ezt a kényes műveletet, addig pedig éljen a konty!

Csak gyorsan kiszőkítem a lenövésemet...

Forrás: YouTube

Ha az eddigiekkel kapcsolatban – rossz kivitelezés esetén - a katasztrófa szó hangzott el, akkor ennél a lehetőségnél a "gigamegakatasztrófa" lebegjen a szemed előtt. De tényleg! A szőkítés nem játék. Bármilyen lenövés elviselhetőbb, mint a csomókban hulló hajkorona vagy a foltokban – netán teljesen - kopasz fej látványa. Hacsak nem ez a célod, de azt egyszerűbben, egy borotvával is kivitelezheted. A szőkítésnek megvannak a maga aranyszabályai, amelyekkel valószínűleg nem vagy tisztában. Például nincs kőbevésett hatóidő, a különféle szőkítők különféle erősségűek, ahogy az összetevők keverési aránya is gyakorlatot igényel. A nem megfelelően kiválasztott szőkítő pedig nagymértékben roncsolhatja a hajat, sőt a haj elvesztéséhez is vezethet. Ezzel az eljárással egyszerűen nem éri meg otthon kísérletezni, mert míg a frufru visszanő, a nem megfelelőre színezett vagy foltos hajfestést pedig még rendbe tudja hozni a fodrász, addig egy elrontott szőkítést már egyáltalán nem biztos.

Mindenki higgye el, hogy a fodrász nem véletlenül tanult évekig, mire ollót ragadhatott vagy festékes tubust, a szakmának megvan a maga csínja-bínja, amelyeket ha nem ismerünk, többet ártunk magunknak, mint amennyit használunk.