laterális gondolkodás problémamegoldás készségfejlesztés kreativitás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elme folyamatosan mintákat keres és mintákban gondolkodik. Az új gondolatoknak pedig rendszerint meg kell küzdeniük a régiekkel ahhoz, hogy rögzülhessenek. A laterális gondolkodás azonban lehetővé teszi azt, hogy átstrukturáljuk gondolkodási mintáinkat és kiiktassuk gondolkodásunkból a rögzített, sztereotip útvonalakat.

De mi az a laterális gondolkodás?

Edward de Bono neve elválaszthatatlanul összeforrt a gondolkodás fogalmával. De Bonótól származik a laterális gondolkodás fogalma, melyet a The Use Lateral Thinking (a laterális gondolkodás használata) című könyvében vezette be. Tulajdonképpen a kreativitásról van szó, olyan információfeldolgozásról, mely hatékonyabb eredményt hoz. Mi a humor? Kérdezi Bono, mint a meglévő mintákat hirtelen, váratlan átstrukturálása? A laterális gondolkodás a vertikális gondolkodás ellentéte. De Bono szavaival élve.

Edward De Bonótól származik a laterális gondolkodás fogalma, melyet a The Use Lateral Thinking című könyvében vezette be Forrás: Facebook/Edward de Bono

Hogyan fejlesszük a kreativitásunkat?

  1. Választási lehetőségek kidolgozása – jobb megoldáshoz jutunk, ha több lehetőség közül választunk.
  2. Kételkedés az erőfeszítésben – sok mindent adottnak kell tekinteni ahhoz, hogy elláthassuk feladatainkat, de ha soha semmit nem kérdőjelezünk meg, gondolkodásunk sematikus marad.
  3. Egy-egy probléma megoldására dolgozzunk ki meghatározott számú javaslatot. Sokszor a legutolsó bizonyul a leghasznosabbnak.
  4. Analógiák – próbáljuk meg felderíteni, miben hasonlít egy bizonyos helyzet egy látszólag másmilyen helyzethez.
  5. Fordított gondolkodás – fordítsunk a dolgokon, nézzük meg a másik oldalról.
Egy-egy probléma megoldására dolgozzunk ki meghatározott számú javaslatot, sokszor a legutolsó bizonyul a leghasznosabbnak Forrás: Shutterstock

Ragyogó, mégis nyilvánvaló ötletek rejlenek elménkben, és arra várnak, hogy kihasználjuk őket, de nem elég tudatában lenni a kreatív gondolkodás létezésének, gyakorolni is kell azt. Az új gondolatoknak pedig rendszerint meg kell küzdeniük a régiekkel ahhoz, hogy rögzülhessenek. A laterális gondolkodás gyakorlása által pedig képesek leszünk átstrukturálni gondolkodási mintáinkat, és kiiktatjuk gondolkodásunkból a rögzített, sztereotip útvonalakat.

Forrás: Edward de Bono - Lateral Thinking

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.