A gyönyörű panoráma szerelmese vagy? Ezeket a hazai kilátókat ki ne hagyd!

Forrás: Shutterstock -
kilátó Panoráma Magyarország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a nyár, és a kijárási korlátozás időszaka után a legtöbbünknek minden eddiginél nagyobb igénye van arra, hogy több időt töltsön a természetbe. Ha pedig már kimozdulunk, miért ne kössük össze egy kis túrával, testmozgással a szabad levegő élvezetét. Ha pedig a panorámában is gyönyörködnél, megcélozhatsz egy kilátót is. Íme, néhány szuper hely, amelyeket neked is látnod kell. 

Keleti-Mecsek: Cigány-hegy

A Keleti-Mecsek hazánk egyik legvadregényesebb tájegysége, ahol az idilli környezet tökéletes hátteret biztosít a kikapcsolódáshoz. Ha ott túrázol, érdemes megpihenned, és gyönyörködnöd a völgyekkel, erdőkkel és patakokkal szabdalt vidék szépségében. Ha szeretnél egy csodálatos körpanorámát fotózni, kapaszkodj fel a Kisújbánya felett emelkedő Cigány-hegyre, amelynek a tetején egy kétszintes kilátó található és tiszta időben még a Villányi-hegység vonulatai is látszanak. Ám a Cigány-hegyet nem csak a panoráma miatt érdemes felkeresni, a hegy közelében húzódik a Mecsek egyik legszebb völgyének tartott Óbányai-völgy is.

Érdemes megpihenned, és gyönyörködnöd a völgyekkel, erdőkkel és patakokkal szabdalt vidék szépségében Forrás: Shutterstock

Déli-Bakony: Kab-hegy

Aki egyszer kirándult a Bakonyban, az biztosan többször is visszatér oda. A táj minden évszakban új arcát mutatja, az erdei levegő, és a csend pedig feltölti testünket, lelkünket. A Déli-Bakony legmagasabb pontjaként ismert Kab-hegy és környéke népszerű kirándulóhely. 2013-ban adták át a Kab-hegyen a több mint kilenc méter magas Kinizsi-kilátót, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik a Vázsonyi medencére és a Balatonra.

2013-ban adták át a Kab-hegyen a több mint kilenc méter magas Kinizsi-kilátót, ahonnan egyedülálló kilátás nyílik Forrás: Shutterstock

Mátra: Kozmáry-kilátó

A Mátra Magyarország egyik legszebb környéke, a kis falvak, a gyógyvizű források, a több száz éves várromok és a gyönyörű hegyvidéki környezet olyan együttest alkotnak, ami elvarázsolja az idelátogatókat. A vulkanikus eredetű hegység egyik különleges színfoltja a Mátrafüred közelében lévő 398 méter magas, kőből épült Kozmáry-kilátó, ahonnan az egész környéket beláthatod.

A Mátra Magyarország egyik legszebb környéke, a gyönyörű hegyvidéki környezet elvarázsolja az idelátogatókat Forrás: Shutterstock

Balatongyörök: Szépkilátó

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja. Az épített kilátókkal ellentétben a Szépkilátó valójában egy domboldal. A nevét Eötvös Károly írótól kapta 1855-ben, akit annyira megihletett a dombról elé táruló szép kilátás, hogy az Utazás a Balaton körül című művében is megemlíti a balatongyöröki táj szépségét. A kilátóról többek között látszanak a Tapolcai medence tanúhegyei: a Badacsony, a Szent György-hegy, a Somló-hegy és a Ság-hegy, valamit a Szigligeti vár.

A Szépkilátó Balatongyörök és a Balaton legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja Forrás: Shutterstock

Budapest: Erzsébet-kilátó

Ha Budapesten kirándulnál nem foghatsz mellé, ha a János-hegyi Erzsébet-kilátó az úti célod. A város legmagasabb pontja, a 528 méter magas János-hegy már a kilátó megépülése előtt is kedvelt kirándulóhely volt, a legenda szerint innen tiszta időben a Magas-Tátra csúcsait is meg lehetett pillantani. A hegy és a kilátó a Gyermekvasút János-hegy állomástól indulva erdei sétaúton, majd műúton közelíthető meg. Zugligetből Libegővel, valamint a Gyermekvasúttal is feljuthatunk.

A János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz Zugligetből, a Libegővel juthatunk fel Forrás: Shutterstock

Budapest: Hármashatár-hegy

Az egyik legszebb kilátást Budapestre egészen biztosan a Hármashatár-hegy tetejéről élvezhetjük. A Hármashatár-hegy a Budai-hegység északi-északkeleti részében az Ördög-árok, a Duna völgye, a Solymári-völgy és a Pesthidegkúti-medence között elhelyezkedő rögcsoport központi, 495 méter magas orma. A Pilisi Parkerdő 2015-ben, megépítette a Guckler-kilátót, majd felújította Guckler-utat, ami egyben természetvédelmi tanösvény is lett.

A Pilisi Parkerdő 2015-ben, megépítette a Guckler-kilátót Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.