Az egyik legnagyobb átok nőként: ez okozhatja az erős szőrzetet

Forrás: Shutterstock -
bajusz arcszőrzet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg nő életét keserítik meg a nem kívánt szőrszálak, most viszont itt a magyarázat. Kiderült mi állhat a probléma hátterében.

A fokozott szőrnövésnek több oka lehet, ám súlyosabb esetekben a kivizsgálás rendkívül fontos, hiszen számos hormonális betegség állhat a jelenség mögött. Nőknél a fokozott szőrnövekedésről azaz hirzutizmusról akkor beszélünk, ha azon testrészeken erősödik meg szőrzet, mely leginkább csak a férfiakra jellemző- például bajusz, szakáll, has, mellkas, ha esetleg a karokon és lábakon is feltűnő erősödést tapasztalunk, abban az esetben is erről lehet szó.

Mi miatt alakul ki mindez? Két fajta magyarázat lehet rá: a férfi hormon szintjének hirtelen emelkedése a vérben, valamint a hormonok iránti érzékenység fokozódása - magyarázta Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont belgyógyásza, endokrinológus, klinikai farmakológus a NapiDoktor.hu-n

Forrás: Shutterstock

Ennél súlyosabb eset, amikor az egész testen jelentkeznek a tünetek. Ezt hipertrichózisnak nevezik. Azt azonban fontos megemlíteni, hogy ilyenkor is hormonális eredetű problémáról beszélünk. Ám amíg a hirzutizmusban a nőkben a normális körülmények között kis mennyiségben termelődő férfihormonok túlműködése figyelhető meg, a hipertrichózisban más hormonális szervek (pl. pajzsmirigy) kóros működése is felelős lehet a problémáért.

Természetesen a háttérben megbújhatnak a genetika is. Léteznek olyan népcsoportok, ahol ez túlzott szőrnövekedés sokkal jellemzőbb. Ritkább esetekben néhány betegség is okozhatja, mint például a PCOS (policisztás ovárium szindróma), a menstruációs hormonális zavarok, a mellékvesék túlműködése és daganatai, a kóros elhízás és az ezzel sokszor együttjáró magas inzulinszint, a petefészek egyes daganatai és a pajzsmirigy különféle betegségei. Sőt, egyeseknél néhány gyógyszer is előidézheti, ilyenkor furcsa módon egyes területeken (pl. hajas fejbőrön) a szőrzet ritkulása és kopaszodás is bekövetkezhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.