Erősítsd a törzsedet plankkel! Így kezdj bele!

Forrás: Shutterstock -
törzsizom planking edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A plank egy saját testsúllyal végzett gyakorlat, amely kiváló hasizom-erősítő, testtartás-javító, de a farizmot, a vállat, a hátat és a combot is erősíti. Érdemes előbb jól begyakorolni a testtartást és 20-30 másodpercekkel kezdeni, majd ezt fokozatosan növelni. 

A planknek nagyon sok variációja van, de a kezdőknek érdemes az alapgyakorlattal kezdeni. Nagyon fontos ugyanis, hogy helyesen végezzük a planket (például ne terheljünk a derekunkra), mert ha nem szabályosan csináljuk, sérülést is okozhat. Ha nem vagy biztos magadban és nem megfelelő a testtudatod, kérd profi segítségét, aki megmutatja, milyen a helyes testtartás.

A plank esetében egy fekvőtámasz pózról van szó, de az alkarodon támaszkodsz. A törzsed legyen egyenes, a hasadat mintha felfelé akarnád húzni, feszítsd meg a fenekeddel együtt.

Ez a gyakorlat nem hiába népszerű, ugyanis jobb hasizomerősítő, mint a felülés, mert a haránt, az egyenes és a ferde hasizom egyaránt dolgozik miközben végzed, ráadásul a hasizom és a farizom mellett a vállat, a hátat és a combot is erősíti. Mivel a legnagyobb hangsúly a törzsizomra kerül, kifejezetten jó testtartásjavító.

A plank esetében egy fekvőtámasz pózról van szó, de az alkarodon támaszkodsz Forrás: Shutterstock

Tested tartsd egyenesen, feszítsd meg has-, törzs-, far- és lábizmaidat a helyes kivitelezéshez. Könyökkel tartsd magad stabilan, fejed és nyakad legyen laza, tekinteteddel a földre nézz és ügyelj arra, hogy vállad ne húzd mereven a nyakadba.

Ha plankelni kezdesz, nem kell, hogy túl hosszú idővel kezdd. Az alábbi 30 napos plank-kihívásként ismert edzésterv kezdésnek kiváló:

1.-2. nap: 30 másodperc

3-4. nap: 40 másodperc

5. nap : pihenés

6.-7. nap: 50 másodperc

8. nap: pihenés

9.-10. nap: 60 másodperc

11.-12. nap: 90 másodperc

13. nap: pihenés

14.-15. nap: 120 másodperc

16. nap: pihenés

17.-18. nap: 150 másodperc

19. nap: pihenés

20.-21.-22. nap: 180 másodperc

23. nap: pihenés

24.-25. nap: 220 másodperc

26. nap: pihenés

27.-28. nap: 240 másodperc

29. nap: pihenés

30. nap: 240 másodperc, vagy ameddig bírod.

A plank nem csak hogy erősít kitartóvá tesz, hiszen a lényege az, hogy egyre hosszabban tudd tartani a pózt. Emellett pedig jól mutatja a fejlődésedet is, hiszen mérhető, így pontosan láthatod, hogy néhány hét vagy hónap múlva mennyivel bírod tovább, mint amikor elkezdted.

Több mint 8 óra a világrekord

A 62 éves George Hood az új világrekorder plankingben. Az egykori tengerészgyalogos csaknem negyed órával szárnyalta túl a korábbi csúcstartó idejét, 8 óra 15 perc 15 másodpercig tartotta ki a pózt. Hood 2011-ben kezdte el a planking gyakorlását, és napi hét órát edzett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.