Bizonytalan az oltóanyag a Covid-19 ellen

vakcina oltóanyag COVID-19 fejlesztés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vakcinafejlesztéssel kapcsolatos nagy remények ellenére nem biztos, hogy valaha megtalálják a tökéletesen hatékony megoldást a koronavírus ellen - nyilatkozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

A WHO vezetőjének beszámolója szerint több fejlesztés alatt álló vakcina van jelenleg a harmadik kísérleti fázisban és bár bizakodó atekintetben, hogy több hatékony oltóanyag is elérhető lesz majd a jövőben,

de egyelőre nincs meg a konkrét megoldás és szerinte az sem lehetetlen, hogy soha nem is találják meg azt.

"Nem biztos, hogy meglesz a vakcina, de az mindenképpen példa nélküli, hogy milyen gyors tempóban sikerült elérni az oltóanyag-fejlesztés jelenlegi szintjére, ahol már több kísérleti vakcina a klinikai tesztek végső fázisaiban jár" – mondta Tedrosz.

A védőoltás kifejlesztése a cél. Forrás: MTI/EPA/Diego Azubel

Annak ellenére, hogy korábban bizakodóak voltak a vírus továbbterjedésével kapcsolatban, a számok sajnos az ellenkezőjét bizonyítják. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint több, mint 18,1 millió ember fertőzödött meg koronavírussal és több, mint 690 ezren lettek a vírus halálos áldozatai.

A WHO-főigazgatója és Mike Ryan vészhelyzeti igazgató felhívta az országok figyelmét arra, hogy az egészségbiztonsági előírások betartása elengedhetetlen, ez vonatkozik a szájmaszk viselésére, a távolságtartásra, az alapos kézmosásra, illetve fontos a folyamatos tesztelés elvégézésére is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.