Pliszé, peplum, boleró – te tudod, hogy mik ezek?

Forrás: Shutterstock -
fashion week női ruha ruhatár öltözködés ruha magazin ruhadarab öltözet gardrób
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A divat örök körforgás, amely éppen annyira változó, mint amennyire állandó. Azt is mondhatnánk, hogy nincs új a nap alatt, s ezen a téren nagyon nehéz feltalálni a spanyolviaszt. Ami ma divatos, az holnap már nem lesz az, ám egészen biztos, hogy 5-10-15 év múlva újra találkozunk vele a boltok polcain. Így érdemes tisztába lenni néhány olyan divattal kapcsolatos alapfogalommal, amelyek örökérvényűek lehetnek.

A divat szótárában akad néhány olyan kifejezés, amelyek újra és újra visszaköszönnek az idők során, ám amelyekről nem biztos, hogy mindenki pontosan tudja, hogy micsodák.

Pliszírozott


A pliszé nem más, mint amikor az

éles, párhuzamos hajtások szorosan követik egymást.

Nagyon dekoratív és izgalmas megoldás, nem is csoda, hogy évezredek óta ismeretes ez a technika. Már Egyiptomban is alkalmazták a kelmehajtogatásnak ezt a típusát, de közkedvelt volt a középkorban és az azt követő időkben is, gondoljunk csak a 17. századi festményeken látható hatalmas körgallérokra, kézelőkre, de jó példa rá a skót szoknya vagy a magyar népviselet is.
Mostanában ismét virágkorukat élik a pliszírozott szoknyák, amelyek ma már jól hőrögzíthető anyagokból készülnek, így mosás után sem kell órákon keresztül a vasalódeszka fölé görnyedve hajtogatni.

Mostanában ismét virágkorukat élik a pliszírozott szoknyák Forrás: Shutterstock

Peplum


A peplum szintén egy olyan divatjelenség, amely egyáltalán nem új keletű. A régmúltban rövid, szoknyához hasonló, férfiak által is hordott öltözetet jelentett, ma pedig

a derékrészen körbefutó fodros rátétet,

amely megtalálható felsőkön, szoknyákon, blézereken, de még ruhákon is. A 2010-es évek elején robbant be újra a köztudatba ez az igazán nőies ruhatoldalék, amely még egy egyszerű, fekete topnak is romantikus hangulatot tud kölcsönözni. Előnyös azoknak, akik apró pocakkal rendelkeznek vagy homokóra alakot szeretnének maguknak varázsolni, aki azonban csípőben erősebb, inkább ne válasszon ilyen típusú ruhákat.

A peplum a derékrészen körbefutó fodros rátétet, amely megtalálható felsőkön, szoknyákon, blézereken, de még ruhákon is Forrás: Shutterstock

Boleró


A boleró rövid, elől nyitott, gombolás nélküli, rövid kabátka,

amely szintén reneszánszát éli. Eredetileg a spanyol bikaviadalok matadorai viselték ezt a derék felett végződő ruhadarabot, manapság azonban a női gardrób egyik elengedhetetlen eleme. Remekül illik alkalmi öltözékekhez, mint egy koktél- vagy esküvői ruha, hiszen apró mérete miatt nem vonja el a figyelmet, ugyanakkor eltakarja a vállat például a templomban vagy melegít egy karácsonyi partyn. Stílusban szinte minden megjelenéshez jól passzol, attól függően, hogy csipkéből, szőrméből vagy egyéb nemes anyagokból, esetleg hétköznapi pamutból, netán farmerból készült.

A divat jön és megy, ám ha megy is, az nem jelenti azt, hogy örökre eltűnik, csupán annyit, hogy kicsit megpihen, hogy aztán újult erővel térjen vissza és meghódítsa ismét a boltok és a szekrényeink polcait.

A boleró rövid, elől nyitott, gombolás nélküli, rövid kabátka, ami remekül illik alkalmi öltözékekhez Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.