Mi kell az óvodakezdéshez - Kezdőcsomag a legkisebbeknek

óvoda óvodakezdés család kisgyerek magazin nevelés ovisok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
 

Véget ért az augusztus és a 3 éveseknek megkezdődött az óvoda. A beszoktatás menete, a napirend, hogy mit kell vinni mind olyan kérdések, amelyek augusztus utolsó heteiben már igencsak nyomták a szülői vállakat. Ma és holnap pedig, bár az óvodák jelentős eltéréseket mutatnak számos területen, azért megpróbálunk egy kis segítséget nyújtani abban, miket jó, ha beszerzünk az óvodakezdéshez - akkor is, ha külön kérik, és akkor is, ha nem.

A legtöbb óvoda a következő dolgok beszerzését kéri a szülőktől:


Ágynemű

A délutáni alváshoz a legtöbb helyen csak ágyneműhuzatot kérnek, ám akadnak olyan intézmények is, ahol a paplant, a párnát és a lepedőt is nekünk kell biztosítanunk, sőt az sem kizárt, hogy ágyhuzat helyett csak egy polárplédet és egy párnát kell vinni az ebédet követő szundikáláshoz. Bármelyiket is kérje az óvoda, igyekezzünk olyan ágyneműt, plédet vásárolni, amelyben szívesen fog aludni a gyermekünk. Ha például szereti a Verdák szereplőit, akkor biztosan örömmel hajtja majd álomra a fejét az oviban Villám McQueen társaságában.

A délutáni alváshoz a legtöbb helyen csak ágyneműhuzatot kérnek Forrás: Shutterstock


Ovis zsák

Ovis zsákot általában olyan intézményekben szoktak kérni, ahol a gyerekeknek nincs saját öltözőszekrényük. Az ovis zsák legyen a kisgyerek számára jól felismerhető – például díszítse a kedvenc mesehőse vagy az óvodai jele - és praktikus, hiszen a gyermek minden óvodai holmiját ebben fogja elhelyezni. Az ovis zsákok általában vállfára akasztható - és jellemzően 1 nagy rekesszel ellátott - tárolók, de jó, havan rajtuk néhány kisebb zseb is, hogy ne kelljen mindent ömlesztve tartani.


Tornazsák

Az óvodák többsége tornazsákot is kér, hogy a kisgyerek tornafelszerelését (általában rövidnadrág, póló, tornacipő) elkülöníthessék a többi ruhától.

Tisztasági csomag

A tisztasági csomag pontos tartalma intézményenként változhat, de amit szinte minden óvoda kér, az a kisméretű törölköző, fésű, fogkefe, fogkrém, lányoknál hajcsat és hajgumi, de van, ahol wc papírt, zsebkendőt és szappant is tartalmaznia kell.

A tisztasági csomag tartalma: kisméretű törölköző, fésű, fogkefe, fogkrém Forrás: Shutterstock


Ruhák

A váltóruha alapfelszerelése az óvodai létnek, hiszen gondoljunk csak bele, hogy mi magunk is hányszor öltöztetjük át a gyermekünket otthon. Magára borítja a vizet, összekeni az ebéddel a pólóját vagy csak sáros lesz a nadrágja játék közben. Ez bizony előfordulhat az óvodában is, így jó, ha mindenből (póló, nadrág, alsónemű, zokni) legalább 2-3 garnitúrát tartunk az ovis zsákban vagy a szekrényében.

A benti ruhák elengedhetetlen eleme a benti cipő is, amelyet a gyerekek a csoportszobában és az óvoda épületén belül hordanak. Ez jó, ha kényelmes, a bokát jól tartó és nem túl meleg darab – például egy jó minőségű szandál. Ne feledjük, hogy a nap nagyobb részében ez lesz a gyermekünk lábán!

Ősszel ajánlatos egy vízhatlan nadrágot (gumigatyát), esőkabátot és gumicsizmát is bevinni, hogy nedves, nyirkos időben is önfeledten játszhasson a gyermekünk az udvaron, télen pedig a bélelt anorákról és bundás cipőről se feledkezzünk meg.

Természetesen minden óvoda kicsit más, mint a többi, így lehetséges, hogy míg az egyiknél szinte semmit nem kell vinni, addig a másiknál még a gyümölcsöket is tőlünk kérik. Az első szülői értekezleten ezért mindenképpen érdemes rákérdezni az ovis felszerelés pontos tartalmára, hogy magabiztosan és minden szükséges dologgal felszerelkezve érkezhessen a gyermekünk az első óvodai napjára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.