Kerüld el a szén-monoxid-mérgezést

Forrás: Shutterstock -
fűtés otthon szén-monoxid mérgezés biztonság magazin Szén-monoxid-mérgezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hideg idő egyre közeleg, s ilyenkor nem árt egy szakemberrel kitisztíttatni és felülvizsgáltatni a fűtőberendezésünket, főleg ha nyílt lánggal égő készülékkel rendelkezünk, ezeknél ugyanis fennáll a lehetőség, hogy a szén-monoxid veszélyes mennyiségűre dúsul a lakásban, ez pedig mérgezést vagy akár halált is okozhat.


Mi az a szén-monoxid

A szén-monoxid (CO) színtelen, szagtalan, íztelen, nem irritáló, ugyanakkor toxikusgáz, amely a szerves anyagok nem teljes égése során keletkezik. A CO legnagyobb kockázata éppen abban rejlik, hogy

az emberi érzékszervek által nem észrevehető,

így az érintettek sokszor nem is tudnak róla, hogy veszélyben forognak.

Miért veszélyes a szén-monoxid

Évente több száz esethez riasztják a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatban, leginkább télen, hiszen ilyenkor zárva tartjuk az ablakokat, ugyanakkor beindítjuk a fűtést, s ha ez utóbbi nyílt lánggal égő típus, előfordulhat, hogy a CO felszaporodik a lakásban.

A szén-monoxid-mérgezés eleinte nyugtalansággal, fejfájással, szédüléssel, émelygéssel, hányással járhat, később izomgörcs, eszméletvesztés léphet fel és akár halállal is végződhet. Így nagyon fontos, hogy ha a kezdeti tüneteket észleljük és a lakásban nyílt égésterű berendezés található (kályha, kandalló, cirkó, gázsütő, gázkazán, gáz vízmelegítő stb.) azonnal szellőztessünk vagy menjünk friss levegőre, mert lehetséges, hogy a megnövekedett szén-monoxid koncentráció okozza a panaszainkat.

A szén-monoxid-mérgezés halállal is végződhet Forrás: Shutterstock

Mit tegyünk, hogy ne legyünk veszélyben

  • Nagyon fontos, hogy bízzuk szakemberre a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések beszerelését és a hozzá kapcsolódó égéstermék elvezető kialakítását, javítását, cseréjét!
  • Készülékeinket ellenőriztessük és tisztíttassuk ki minden fűtésszezon kezdetén!
  • Szellőztessünk rendszeresen!
  • A kémények kötelező felülvizsgálata nem játék. Tegyük lehetővé a szakembereknek, hogy ellenőrizzék az égéstermék-elvezetőt, mert sokszor az eltömődött, rosszul áramló kémény is veszélyt jelent!
  • Mindig legyen légbevezető vagy szellőző azokban a helyiségekben, ahol nyílt égésterű készülék található!
  • Sose takarjuk le vagy tömítsük el a szellőzőket!
  • Fokozottan figyeljünk, ha kéményes, nyílt égésterű tüzelőberendezésekkel egyszerre használjuk a lakásban a konyhai és/vagy fürdőszobai szagelszívót, a központi porszívót, a szárítós mosógépet vagy a klímát, ezek együttes használata ugyanis emelheti a szén-monoxid koncentrációját.
  • Használjunk CO-érzékelő készüléket, mert a megfelelő típus már a legkisebb veszély esetén is riaszt, így elkerülhető, hogy esetleg éjjel, alvás közben kapjunk – akár halálos – mérgezést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.