Október 4-e az Állatok Világnapja: így vállalhatsz felelősséget az állatokért

Forrás: Shutterstock -
felelősség állatok állatok világnapja állattartás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Firenzében egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencián merült fel először az Állatok Világnapjának gondolata. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a XIII. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Október 4-e az Állatok világnapja, amelynek célja felhívni a figyelmet a vadon élő állatok védelmére, a felelős háziállattartásra, az ember-állat együttélés szabályaira.

Az Állatok Világnapja egyrészt a vadon élő, kipusztulással fenyegetett állatok védelmére hívja fel a figyelmet, de fókuszál a haszonállatokra és a kedvtelésből tartott, úgynevezett társállatokra is.

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik." (Gandhi)

Mi is tehetünk a veszélyeztetett fajokért

Az élőhelyek, többek közt a kiterjedt erdők, füves puszták, folyók, tengerek, jégmezők átalakítása, pusztítása vagy szennyezése mellett a klímaváltozás is hatalmas terhet ró a Föld élővilágára. Évről évre nő a veszélyeztetett és a kihalás szélén álló állatfajok listája. A világnap lehetőséget ad arra, hogy megmutassa az emberi tevékenység természetromboló következményeit és felhívja a figyelmet azokra az élőlényekre, amelyek fennmaradása vagy végleges eltűnése az emberiség közös döntésein múlik. ha azt giondolod, de semmit nem tehetsz, tévedsz: itt is igaz az, hogy minden kis lépés számít.

Évről évre nő a veszélyeztetett és a kihalás szélén álló állatfajok listája Forrás: Shutterstock

Cél: az élet tiszteletén alapuló állattartás

Köztudott, hogy sokkal több húst dolgozunk fel, mint amennyit valójában elfogyasztunk. A gazdasági állatokat többnyire iparszerűen tenyésztik, hizlalják, az állateledelek sokszor antibiotikumokat, hormonokat is tartalmaznak és az iparilag előállított húsállatok legtöbbször minden természetes ingertől hermetikusan elzárva, stresszel teli környezetben érik el a feldolgozási állapotukat. A tenyésztési helyről a vágóhídig jutás sokszor embertelen körülmények között zajlik, ráadásul az a hús, ami így a tányérunkra kerül, minden csak nem egészséges.

Az Állatok Világnapja többek között arra figyelmeztet, hogy az emberiség alakítson ki az élet tiszteletén alapuló állattartást.

Az iparilag előállított húsállatok legtöbbször minden természetes ingertől hermetikusan elzárva, stresszel teli környezetben érik el a feldolgozási állapotukat Forrás: Shutterstock

Nem csak vegánként lehetsz állatvédő!

Az állatok élelmiszerként való kezelésének két szélsősége a vegánizmus és a ketogén táplálkozás. A két teljesen eltérő hozzáállásban mégis van valami, ami közös. Amíg a vegánok semmiféle állati eredetűt nem esznek (vannak, akik etikai, mások egészségügyi okokból), a ketogén étrenden élők azonban szinte csak állati eredetű élemiszert fogysztanak. Hogy mi a közös mégis? A ketogén csoportok ma már leginkább azt az álláspontot képviselik, hogy tiszteld az állatot, és ha már levágtad vagy levágták miattad, edd meg minden alkotórészét. Ezt egyrészt egészségügyi okokból, másrészt a pazarlás és a céltalan ölés minimalizálása miatt javasolják. A ketogén étrenden élők nagy része egyébként tudatosan, kis házi tenyészetekből, antibiotikum- és hormonmentes élelmet vásárol, így ők is az etikus állatarrtás mellett teszik le a voksukat.

Az ivartalanítás fontosságára is felhívják a figyelmet

Ugye, te is tudod, hogy sokkal több kutya és macska születik, mint amennyinek felelős, egy életre szóló gondozást vállaló gazdát lehet találni? Az Állatok Világnapján olyan felvilágosító programokon is részt vehetünk, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy az emberek belássák az ivartalanítás fontosságát, és így minimalizálják a pusztulásra ítélt, gazdimentes állatok számát.

Az Állatok Világnapján olyan felvilágosító programokon is részt vehetünk, amelyek az ivartalanítás fontosságára hívják fel a figyelmet Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.