Tudd meg, mi áll a hajhullásod hátterében

Forrás: Shutterstock -
okok hajhullás probléma nők
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nők egyik legnagyobb ékessége a hajuk, ami nemcsak a külsejük egyik legmeghatározóbb jegye, hanem a lelki világuk és a személyiségük egy darabja is, amivel sok más tényező mellett jelzik, hogy milyen ízlésű emberek is valójában. Sokan a hosszú, örök trendi hajkoronára esküsznek, mások csak a rövid fazont tudják maguknak elképzelni és vannak a bevállalós, kísérletezős fajták, akik az élethelyzetük és az éppen aktuális események tükrében választanak maguknak frizurát. Bármilyen típusúak is legyünk egy biztos: annak érdekében, hogy a hajunk egészséges és ragyogó legyen, megfelelő ápolásra van szükség. Persze a genetikai tényezők is nagyban befolyásolják a hajunk minőségét, mennyiségét, de megfelelő törődéssel és gondozással jól karbantartható.

A fejbőrünkön általában 100 000 hajszál van, amelyek naponta átlagosan 0,35 mm-t nőnek. A hajszálak a szőrtüszőkből nőnek ki, azt, hogy milyen színű és vastagságúak lesznek, azt genetikai tényezők befolyásolják. Egy szőrtüsző, amely hajat termel átlagosan 3-7 évig él meg, ezt követően 3-4 hónap passzív időszak áll be, majd ezt követően ismételten megindul az új hajszál képződése.

Egy nő számára sokkoló lehet, mikor meglátja, hogy elkezd hullni a haja. Bár elsőre ijesztőnek tűnik, nem szabad pánikba esni, fontos tudni, hogy bizonyos mennyiségű hajhullás normálisnak számít.

Főként tavasszal, amikor váltjuk a hajunkat, a mennyiség megnövekedhet, de ez pár hét leforgása alatt visszaáll a normál kerékvágásba. Ha fésülködünk vagy hajat mosunk szintén több hajszáltól szabadulunk meg, mint máskor, ettől sem kell megijedni. Általában a természetes hajhullás naponta 100-150 hajszálat jelent, de ez függhet az életkortól vagy a haj állapotától is.

Akkor érdemes odafigyelni, ha huzamosabb ideig nagyobb mennyiségű hajhullást tapasztalunk, mint korábban. Ha valóban kóros hajhullásról van szó, nemcsak a hajhullás mennyisége változik, hanem a haj minősége is roncsolódik: fénytelen, töredezett lesz.

Akkor érdemes odafigyelni, ha huzamosabb ideig nagyobb mennyiségű hajhullást tapasztalunk, mint korábban Forrás: Shutterstock

Ha valóban jelentős mennyiségű hajhullás tapasztalunk érdemes megvizsgálni, milyen okok állhatnak a háttérben.

Első körben ajánlott megnézni, hogy biztosan megfelelő hajápoló szerekkel kezeljük a hajunkat. A nem megfelelően kiválasztott sampon és balzsam is könnyen okozhat hajhullást. A különböző vegyszerek, festékek, dauervizek is roncsolhatják a haj szerkezetét, ami szintén okozhat hajvesztést. Ezek elkerülése érdekében ügyeljünk arra, hogy a hajápoló kozmetikumok kiválasztása előtt kérjük szakember, fodrász segítségét, aki megvizsgálva a hajunk állapotát, minőségét szakszerű tanácsot ad nekünk.

Az sem mindegy, hogy milyen fésűvel fésülködünk, ugyanis a műanyag fésűk vagy kefék könnyen eltörhetik vagy kihúzhatják a hajszálainkat.

A nagyon forró levegővel történő hajszárítás vagy a magas hőfokon történő hajformázás is ronthat a haj állapotán, könnyen töredezetté, fénytelenné válhat miattuk a hajunk. Vizes állapotában még inkább oda kell rá figyelni, ugyanis ilyenkor a legérzékenyebb, nem ajánlott például törölközővel erősen dörzsölni, mert elképesztően tudja rongálni a hajat.

Ha a fentiekre odafigyelünk, megfelelő hajápolási szerekkel kezeljük a hajunkat és óvatosan szárítjuk, formázzuk azt és még mindig fennáll a kóros hajhullás, akkor érdemes szakember, orvos segítségét kérni.

A hajhullás mögött gyakran komoly betegségek is állhatnak, például egy góc, gyulladás a szervezetben (fogászati, gégészeti, nőgyógyászati, urológiai stb.) vagy valamilyen vírusfertőzés, akár gyógyszer mellékhatása, esetlen pajzsmirigybetegség vagy vérszegénység.

Előfordulhat, hogy a hajhullást maga a fejbőr betegsége okozza, de mindezek feltárásához orvosi kivizsgálás szükséges.

Előfordulhat, hogy a hajhullást maga a fejbőr betegsége okozza Forrás: Shutterstock

Régóta elhúzódó hajhullás hátterében a nem megfelelő életmód, vitaminhiány vagy a nagyfokú stressz is állhat. Ha valaki nagyon sokat, az egészségére nem odafigyelve diétázik szintén számolnia kell a hajvesztéssel.

A nők esetében szülést követően, a szoptatás időszakában várható jelentős mennyiségű hajhullás, ami elsőre nagyon ijesztőnek és drasztikusnak tűnik, de idővel az is rendeződik. A hormonális problémák, fogamzásgátló szerek szedése, illetve a menopauza is felboríthatja a fejbőrünk, a hajunk egyensúlyát.

Megelőzés

Vannak néhány olyan tanács, amit érdemes megfogadni annak érdekében, hogy megelőzzük hajunk roncsolódását és az ebből fakadó hajhullást.

A legfontosabb a megfelelő táplálkozás: Ha változatos étkezünk, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrendet követünk és a vitaminbevitelre is ügyelünk, akkor már eleget tettünk annak érdekében, hogy számos kellemetlen tünettől megkíméljük magunkat.

Sportoljunk, mozogjunk sokat, ha tehetjük a szabad levegőn, mivel a rendszeres mozgás nemcsak a fizikai állóképességünket javítja, hanem szervezetünket is erősíti, nem mellesleg a lelki világunkra is üdítő hatással van.

Ne használjunk olyan hajápoló készítményeket, amelyek túl sok adalékanyagot tartalmaznak, mert hosszútávon tönkreteszik a haj szerkezetét.

Hajunkat a lehető legtöbb alkalommal hordjuk kiengedve, szabadon, ne kössük fel erős lófarokba vagy kontyba, mert folyamatos húzás sorvasztja a hajszálainkat.

Hajpántot is csak ritkán használjunk, mivel a sűrű használata rontja a fejbőr vérkeringését, ami miatt szintén előfordulhat hajhullás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.