Fedezd fel az őszi Magyarországot – Fókuszban a rudabányai bányató

Forrás: Shutterstock -
belfolditurizmus2020 Magyarország túra Rudabánya ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt van az ősz és vele együtt a természet ilyenkor csodás színes ruhát ölt. Nem csoda, hogy ebben az időszakban mindenki szívesen túrázik és fedezi fel az ország szebbnél szebb tájait. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget: ha nincs ötleted, hová látogass el ebben a szikrázó napos őszi időben, olvasd el ajánlásunkat. Fókuszban a rudabányai bányató.

Hazánkban rengeteg felfedezésre váró táj található, talán sokukról még nem is hallottunk. Ebben a csodás őszi időben nincs is jobb program, mint kényelmes cipőt ölteni és felkerekedni egy kis túrázásra. A Fedezd fel az őszi Magyarországot 5 részes cikksorozatának negyedik állomásában a rudabányai bányatóhoz invitáljuk a kalandorokat.

Rudabányai bánya-tó


Az ország egyik legszebb helye a rudabányai bányató, ami bármelyik mediterrán, türkiz színű vízparttal bátran felveheti a versenyt.
A rudabányai bányató, Rudabányán, Borsod Abaúj-Zemplén megyében feszik, Miskolctól mindössze 37 kilométer távolságra. A Rudabányai-hegység délnyugati részén, az Ormos-patak völgyében található a csodás kis település, ami valódi kincset rejt magában.
Többségünknek talán nem elsősorban a bányászat kapcsán ismert a település neve: itt találták meg a 12 millió éves emberszabású majom maradványait. Pedig az itt lakó emberek már az ókorban is vasércet, színesfémeket bányásztak, a 14. századtól pedig már rezet és ezüstöt is felszínre hoztak. A 19. század végétől Rudabányán üzemelt Európa legmodernebb bányája, ami egészen 1985-ig működött.

A tavat főként akác-, nyár-, nyír- és fenyőfák ölelik körül, amik önmagukban is csodás látványt nyújtanak Forrás: Shutterstock

Rudabányán található a 60 méter mély rudabányai bányató, ami hazánk legmélyebb állóvize. Az egykori külszíni vasércbánya geológiai különlegességnek számít.
A tó az Andrássy II. és a Vilmos névvel ellátott bányarészek torkolatánál keletkezett; ahogy emelkedett a vízszint, úgy egyesült egymással a korábbi két tó egy hatalmas állóvízzé. Az eddigi mérések szerint a bányató 300 méter hosszú, 80 méter széles és a 60 méter mélységet is elérheti.
A gyönyörű tavat meredek sziklafalak és omlások határolják, amik a külszíni bányaművelés után maradtak vissza. A tavat főként akác-, nyár-, nyír- és fenyőfák ölelik körül, amik önmagukban is csodás látványt nyújtanak.

A hegyomlások között elterülő, kristálytiszta, türkiz színű tó az egyik legkedveltebb hazai forgatási helyszín, akár egy forró trópusi partszakasszal is felveheti a versenyt.
Nagyon hideg és mély a vize, felszíne alatt pedig sziklák találhatók, ezért fürdésre nem alkalmas, a búvárok számára azonban kedvelt kiképző helyszín.
Ez a csodás tó bárki számára megközelíthető, megcsodálható. A rudabányai múzeumnak azonban előre kell jelezni a látogatási szándékot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.