Terhes vagy? Ide neked az összes ultrahangzselét

Forrás: Shutterstock -
terhesség vizsgálat terhes ultrahang várandóság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hurrá, két csíkot mutatott a teszt! Mit teszel, amikor megbizonyosodsz a terhességedről? Szólsz a leendő apukának, természetesen. No, de utána mi az első dolgod? Felhívod az orvosodat.

Az első vizsgálat időpontját csillogó tollal, sok-sok szívecske társaságában jegyzed fel a naptáradba, és tűkön ülve várod. Elképzeled, ahogy a váróban ülsz, a kezedet életed szerelme fogja, és az órád percmutatóit bűvölöd, hogy végre te következhess. Persze az is lehet, hogy egy elhúzódó megbeszélésről épp csak beesel, a leendő apuka pedig lekési a vizsgálat elejét, mert dugó volt, és parkolóhelyet sem talált. A lényegen egyik verzió sem változtat, először pillanthatod meg a kisbabádat, aki benned növekszik. Vajon milyen lesz? Kire fog hasonlítani? Lány vagy fiú lesz? Annyira izgatott vagy, szinte berepülsz a vizsgálóba.

De jaj! Nem a hasadat kell szabaddá tenned? Bugyit le? Mi folyik itt?

A terhességi szűrővizsgálatok legizgalmasabb része kétségkívül az ultrahang, ám az első pár alkalommal ez hüvelyi úton történik. Furcsa lesz, de előtte az orvos úgyis mindig ellenőrizni fogja a méhszáj állapotát, amit szintén onnan közelít meg.

No, de mit látsz? Még véletlenül se lesz kisbaba formája, inkább amőbára fog hasonlítani, de ez ne ijesszen meg, ameddig az orvosod mosolyog, addig örülj te is.

A szülés elhallgatott oldala, avagy dolgok, amikről nem beszél senki

Kezdjük ott, hogy a filmekkel ellentétben a szülés nem abból áll, hogy elfolyik a magzatvíz, berohansz a kórházba, majd pár pillanattal később megszületik a kisbabád, és egyből kisimult arccal öleled magadhoz az egyszemélyes szobádban, mindezt csupa kedves és odafigyelő orvos és nővérke óvó „ölelésében". Olvasd tovább!

A ultrahang gép azonban nem csak képet, de hangot is képes „mutatni". A pillanat, amikor először hallod meg a gyermeked szívhangját, egyszerűen leírhatatlan. Ne ijedj meg, szapora lesz, de ez a természetes. Úgy fogod érezni, hogy onnantól kezdve erre a hangra akarsz ébredni és elaludni is, mert egyszerre leszel tőle energikus és végtelenül nyugodt.

Ám, ami talán még ennél is jobb, az a 20. hét környékén lesz esedékes. Bizony ekkortájt derül ki a pici neme. Az ultrahangzselét már úgy fogod letörölni az igencsak gömbölyödő pocakodról, hogy egy cseppet se fog számítani, ha nem elég a három törlőkendő, és a bugyidtól kezdve a nadrágodon át mindened olyan lesz. Hiszen elkezdődhet a névválasztás háborúja, a gyerekszoba színeinek megálmodása, a pici ruhácskák és apró játékok beszerzése. Egy teljesen új szakasz kezdődik a babavárásodban.

A ultrahang gép azonban nem csak képet, de hangot is képes „mutatni" Forrás: Shutterstock

Ezután nem sokkal érkezik a következő mérföldkő, a 3D ultrahang, ami bár opcionális, mégis ajánlott. Elsősorban az élvezeti része miatt, hiszen csodálatos módon előbb láthatod kisbabád arcát, minthogy megszületne. Egészen döbbenetes látni, ahogy mozog, kinyitja a száját, netán szopizni kezdi az ujjait, vagy épp mosolyog.

Amennyiben magánorvoshoz jársz a terhességed alatt, úgy havonta számíthatsz ultrahang vizsgálatra, ami számos csodás pillanattal fog megajándékozni. Add át magad az élménynek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.