Elfeledett téli gyümölcs - Mi mindenre jó a birsalma?

Forrás: Shutterstock -
birsalma jótékony hatás gyümölcs tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli gyümölcsök egyik régi nagy kedvence a birsalma, ami mára mostoha sorsja jutott. Egyre kevesebb háztartásban, kiskertben fordul elő, pedig számos jótékony hatása van és az íze is isteni. Nézzük, mi mindenre jó a birsalma.

A birsalmának három ismert neve is van: birsalma, birskörte és simán csak birs. Ez a növény egy gyönyörűen sugárzó sárga színű, illatos, ízes gyümölcs, ami hazánkban is terem és a tél egyik legjótékonyabb gyümölcsfajtája. Ez a növény a rózsafélék családjába tartozik, mint a barack, a meggy vagy a körte.
Érdekessége, hogy egyazon növény egyik évben alma, másik évben körte formájúra terem. Hazánkban legismertebb a Bereczki, a Leskováci és a Konstantinápolyi birs.

A birsalmának számos jótékony hatása van Forrás: Shutterstock

Mi mindenre jó a birsalma?

  • A birsalmának a körtével megegyező szénhidráttartalma van, C-vitamin tartalma viszont magasabb. Egy darab birsalma fedezi a napi C-vitamin szükségletünket.
  • A-, B3-, B6-, B9-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium is jelentős mennyiségben megtalálható benne.
  • Pektint és csersavat is bőségesen tartalmaz - a pektin az egy vízben oldódó rost, ami a növény sejtfalában és szövetében található. A pektin a dzsemek, gyümölcsízek kocsonyás állagának elérésben segít. Élettani hatását tekintve a pektin a fogyókúrában is segítségünkre lesz, ugyanis a gyomorban és magába szívja a vizet, amitől teltségérzetet érezhetünk. Hasmenés és székrekedés esetén is hatásos szer, ugyanis javítja a tápanyagok felszívódását. A pektin méregtelenítő hatással is rendelkezik, a bélben megköti a káros anyagokat és segíti azok kiürülését.
  • Segít a fáradtság és a koncentrációs zavarok leküzdésében - mivel magas a vastartalma, így már napi egy birsalma fogyasztása is segítségünkre lehet.
  • Izületi fájdalmak esetén is hasznos lehet a fogyasztása.
  • Vírus- és baktériumölő tulajdonsága is van.
  • Lassítja az öregedési folyamatokat magas antioxidáns tartalmának köszönhetően.
  • Görcsoldó tulajdonsága miatt menstruációs görcsök tüneteinek enyhítésében is segít.
  • Magas vitamintartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert is.

Készíts télre isteni birsalmasajtot, amit sokáig aranyalmaként neveztek. Ezt az ételt mítoszok övezték gyógyító ereje miatt.

Birsalmasajt

Hozzávalók: 1 kg birs, 40 dkg kristálycukor, 1 citrom leve, 10-15 dkg durvára vágott dióbél

Birsalmasajt Forrás: Shutterstock

Elkészítés: A megmosott birsalmákat héjastól, magházastól negyedeljük fel. Az egészet tegyük egy nagyobb edénybe, majd annyi vízzel öntsük fel, amennyi éppen ellepi. Közepes tűzön főzzük puhára. Ha elkészült, szűrjük le, majd passzírozó segítségével passzírozzuk át. Az elkészült püréhez azonnal adjuk hozzá a citrom levét, majd az edénybe visszaöntve tegyük ismét a tűzre. Adjuk hozzá a cukrot és folyamatos keverés közben addig főzzük, amíg jó sűrű nem lesz. Ha elkészült, hűtsük szobahőmérsékletűre. Közben néhány lapos edényt készítsünk elő, de akár őzgerincformába is önthetjük majd a sűrű masszánkat. Mindegy milyen tálat használunk, mielőtt beleöntenénk a birspürét, béleljük ki frissen tartó fóliával. Az edénnyel aljára tegyünk durvára tört diót és merjük rá a pépet. Minél laposabb formát választunk, annál gyorsabban dermed meg a birsalmasajtunk.
Tegyük az edényeket száraz, hűvös helyre, de ne tegyük hűtőbe! Ha már a teteje kissé megszáradt, borítsuk ki sütőpapírra és távolítsuk el róla a fóliát. hagyjuk megszikkadni az egészet legalább egy hétig, időre-időre átforgatva.
Fontos, hogy alaposan szárítsuk ki és addig ne csomagoljuk be, amíg minden nedvesség nem távozik belőle.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.