Hatástalan lesz a vakcina a mutálódott koronavírus ellen? Megszólalt a virológus

Forrás: AFP/Vladimir Pesnya -
vakcina hatékonyság koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hazánkban is azonosították a mutálódott a koronavírust, ám a szakember szerint mindig az eredeti vírustörzs a legártalmasabb.

Már csak egy karnyújtásnyira van tőlünk a vakcina, ám sokan félnek attól, hogy az áhított ellenszer hatástalan lesz az újonnan megjelenő vírus ellen. Sőt, már Magyarországon is észleltek olyan vírustörzset, ami mutálódott.

De vajon van okunk aggodalomra?

„Ezek nem jelentős változások, de kimutathatók. A virológia úgy működik, mint a kriminalisztikában a DNS-vizsgálat. Egyedileg tudjuk azonosítani a vírusokat, jellegzetességeik alapján az is megállapítható, hogy honnan érkeztek hazánkba" - kezdte a Borsnak dr. Rusvai Miklós, virológus, majd hozzátette, hogy a mutáció csupán kis mértékben csökkentheti a vakcina hatékonyságát.

Forrás: AFP/Vladimir Pesnya

„Ezek a mutációk inkább a tudomány számára fontosak, nem kell tőlük félni. Egy mutáció csak akkor lehet veszélyesebb, mint az eredeti vírustörzs, ha a vírusnak megváltozik az antigenitása, vagyis nem véd az új mutáns ellen vagy fokozódik a kórokozó-képessége. Természetesen ez mindig benne van a pakliban, hiszen ez ellen nem lehet védekezni. Az, hogy az elmúlt 100 évben nem volt pandémia, csak a szerencsének köszönhető. Előfordulhat, hogy a közeljövőben felüti a fejét egy új vírus, de az sem kizárt, hogy újabb száz évet kell várni egy világjárványra"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.