Egy új kutatás bizonyítja, hogy a káromkodás jót tesz a mentális egészségnek

Forrás: Shutterstock -
kutatás káromkodás csúnya beszéd
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdekes eredményről számoltak be a kutatók.

A megkérdezett angolok több mint egynegyede (28 százaléka) azt vallotta, hogy a káromkodás segít átvészelni a koronavírus miatt megszabott korlátozásokat, 41 százalékuk pedig azt, hogy csúnya szavakkal szereztek maguknak némi extra lelkesedést a nehezebb napokon -írja az unilad.co.uk.

Az emberek közel fele a stresszt vezeti le a trágár szavakkal, mások szerint pedig egy-egy rossz napot képes bearanyozni a szitkozódás.

A csúnya szavak listáját magasan vezette a baszd meg és a szar.

A trágár megnyilvánulások egyfajta fájdalomcsillapítóként képesek működni, kedélyjavító hatásuk van, és a társadalmi kötődések kialakítását is erősítik - mondta a felméréssel kapcsolatban megszólaló nyelvészszakértő.

Egy új kutatás bizonyítja, hogy a káromkodás jót tesz a léleknek Forrás: Shutterstock

A káromkodás mindkét agyféltekét bekapcsolja: a nyelvközpont a baloldalon, az érzelemközpont pedig a jobboldalon talákható - ennek hatása pedig messzemenően pozitív.

– részletezte dr. Emma Byrne, aki azt is elárulta, hogy a nők épp annyira érintettek a káromkodásban, mint a férfiak, és 2020-ban rengetegen szoktak rá a káromkodásra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.