Egy spanyol kutatás bizonyítja: nem lehetünk egyidőben elhízottak és egészségesek

Forrás: Thinkstock -
elhízás egészség túlsúly elhízottság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A friss kutatás sok közhellyel leszámol.

Egy, a napokban publikált spanyol kutatás bizonyítja, hogy az, aki elhízott, nem lehet egészséges, illetve az edzés nem ellensúlyozza, és nem törli el a túlsúly szervezetre gyakorolt negatív hatásait

- számolt be róla a webMD cikke alapján a házi patika.

A tudósok közel 528 ezer spanyol felnőtt adatait elemezték. A kutatásban résztvevők közel 70%-a férfi, átlagéletkoruk 42 év. A testsúlyuk szerint 42%-uk normál súlyú, 41%-uk túlsúlyos, 18%-uk pedig az elhízott kategóriába sorolható.

Döntő többségük, 63,5 százalékuk inaktív, míg 12,3 százalékuk mozog valamennyit, de nem eleget, 24,2 százalékuk pedig rendszeresen sportol.

Összevetve a kutatás adatait, a tudósok arra jutottak, hogy

a túlsúlyos és elhízott embereknél magasabb volt a szívbetegségek kialakulásának kockázata,

valamint a normál súlyú alanyokhoz mérten az aktív elhízottaknál kétszer akkora volt a magas koleszterinszint kockázata, négyszer akkora a diabétesz és ötször akkora a magas vérnyomás kialakulásának rizikója.

Összességében a résztvevők körülbelül 30 százalékának volt magas a koleszterinszintje, 15 százalékuknak a vérnyomása, illetve három százalékuk volt cukorbeteg.

Ettől függetlenül, mint mondják, minden fizikai aktivitás számít, és minél többet sportolunk, annál jobb, a sportmentes életmód ugyanis csökkenti a diabétesz, a magas vérnyomás, és a magas koleszterinszint kialakulásának esélyét.

Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.