6 vegyszermentes tisztítószer kezdőknek, akik környezettudatosan szeretnének takarítani

takarítás Takarítás a legfelsőbb szinteken természetes anyagok magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A környezettudatosság egyre nagyobb teret kapott az elmúlt években. A hulladékmentes háztartások kialakítása mellett a legtöbben arra is odafigyelnek, hogy csak természetes anyagokból készült tisztítószereket válasszanak.

A koronavírus elleni védekezésben a takarítás, fertőtlenítés még nagyobb hangsúlyt kap. A környezettudatosság jegyében pedig egyre többen próbálkoznak azzal, hogy saját maguk készítik el a hatékony, ám mégis környezetbarát tisztítószereiket. Ha te még nem vagy ebben profi, de szeretnéd megreformálni a takarítós szekrényed tartalmát, akkor a legjobb, ha a következő szerek közül választasz:

1. Szódabikarbóna

Tényleg mindenre jó! Lúgos hatásának köszönhetően remekül oldja a zsíros szennyeződéseket. Ha csak egy kevés vízben oldod fel, gyorsan eltüntetheted vele a legmakacsabb foltokat is. A kávé, a bor és a teafoltot is maradéktalanul kiszedi a ruhádból úgy, hogy még az anyag sem károsodik.

2. Só

Nélküle tényleg nincs élet! Fehérítő hatását szinte mindenki ismeri, de azt csak kevesen tudják, hogy magába zárja a szagokat, és tökéletesen helyettesíti a legdrágább súrolóporokat. Készíts belőle sűrű de még kenhető masszát. Nem fogsz hinni a szemednek, de a filléres csodaszer egy másodperc alatt eltünteti majd a tűzhelyre égett maradékokat.

A só magába zárja a szagokat, és tökéletesen helyettesíti a legdrágább súrolóporokat Forrás: Shutterstock

3. Tealevél

Délutáni teád nem csak a szervezetedre lesz jó hatással! Miután elfogyasztottad a kedvencedet érdemes összegyűjtened a csésze alján maradt leveleket. Hiszen ez a világ legjobb szőnyegtisztítója, a dolgod pedig pofonegyszerű: csak szórd a nedves leveleket a poros szőnyegre, hagy ott őket száradásig, majd porszívózd ki a szőnyeget. Az eredmény magáért beszél!

4. Kávézacc

Imádjuk az ízét, az illatát, és még a zaccot is fel tudjuk használni! Finom őrleménye ugyanis az egyik legjobb súrolószer, csersavtartalma miatt pedig tökéletes zsíroldóként is funkcionál. Szagtalanító hatása pedig már csak hab a tortán. Egy kis zacskóba, pohárba csempészve néhány óra alatt magába szívja a hűtő kellemetlen illatait is.

5. Teafaolaj

A fertőtlenítés non plusz ultrája! Néhány csepp is elég belőle ahhoz, hogy elpusztítsa a legerősebb baktériumokat, gombákat, és egyéb kórokozókat is. Ha a felmosó vízbe cseppentesz belőle, a lakásod nem csak ragyogóan tiszta lesz, de megszabadítod a kellemetlen szagoktól és fertőzést okozó szennyeződésektől is.

Teafaolajból elég néhány csepp is, hogy elpusztítsa a legerősebb baktériumokat, gombákat, és egyéb kórokozókat Forrás: Shutterstock

6. Ecet

Már nagyanyáink is tudták, sőt egész gyerekkorunkban mondogatták is, hogy az ecet mindenre jó! Ha nem hittél nekik, jobb ha magad is kipróbálod, hiszen tényleg ez a legerősebb tisztítószer, ami ráadásul univerzális. A hígítatlan 20%-os ecet percek alatt elbánik a legmakacsabb vízkővel is, de fertőtlenítésre ki kiválóan alkalmas, ráadásul képes felvenni a harcot a penészgombával is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.