Tények és tévhitek: ekkor ideális a vérnyomás és pulzusszám

Forrás: Shutterstock -
pulzus vérnyomás magazin egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szinte nincs olyan ember, aki soha nem aggódott volna a vérnyomása vagy a pulzusszáma miatt. Való igaz, hogy ezek az értékek sokat elárulnak a fizikai állapotunkról, de jó szem előtt tartani, hogy csak a rendszeresen eltérő értékek adnak okot az idegeskedésre és a további teendőkre, amelykről orvosnak kell döntenie.

A vérnyomás és a pulzus fogalma gyakran összemosódik az embertek fejében, ám a két érték teljesen mást jelöl és eltérései a normálistól is másra utalnak.

A vérnyomás az az érték, amely jelzi, hogy a szív bal kamrájának összehúzódásakor eljut-e a szükséges vérmennyiség a főverőerekbe. A keringő vér nyomása, ereje változik az erekben, a szív összehúzódása, elernyedése következtében. A vérnyomás a nap folyamán is változik, más nyugalmi testhelyzetben, és más aktív mozgáskor, de egyéb tényezők is befolyásolhatják, például a hangulat, bizonyos gyógyszerek szedése, pillanatnyi közérzet. Általános nézet, hogy egészséges, fiatal szervezet számára a 120/80-as vérnyomásérték a normális, de az is elfogadott, hogy 95/60 és 140/90-es értékek még nem tekinthetők kórosnak.

Természetesen akkor sem kell megijednünk, ha nem ilyen tankönyviek az értékeink. Jó tudni, hogy a vérnyomásra az adott állapotunk azonnal és érzékenyen reagál. Ráadásul rendelői körülmények között, ha izgulunk, ezek meg is emelkedhetnek.

Általános nézet, hogy egészséges, fiatal szervezet számára a 120/80-as vérnyomásérték a normális, de az is elfogadott, hogy 95/60 és 140/90-es értékek még nem tekinthetők kórosnak Forrás: Shutterstock

Ugyanez igaz a pulzusra is, elég csak arra gondolnunk, hogy ha idegesek vagyunk, majd kiugrik a szívünk a helyéről. A nyugalmi pulzusszám átlagértéke ideális esetben 70/perc, ám az 50-60/perc és a 100-120/perc közötti értékek is normálisnak tekinthetők.

A vérnyomás és pulzus normálistól való eltérései nem mindig járnak együtt. Tehát a megemelkedett vérnyomás egyáltalán nem biztos, hogy magas pulzusszámmal jár és fordítva. Egyes szívbetegségek esetén például éppen az a gond, hogy a magas pulzusszám leviszi a vérnyomást, ami hosszútávon szívproblémákhoz is vezethet.

Tudtad?

Azt, hogy a magas vérnyomásnak komoly egészségügyi következményei lehetnek, mindenki tudja, és ennek bőséges szakirodalma is van. Az alacsony vérnyomásról azonban a mai napig sokan úgy vélekednek, hogy kevés a káros hatása, leginkább kellemetlenségnek tekinthető. Tény, a magas vérnyomásnak gyakoribbak a sokszor tragédiába torkolló szövődményei, de jó tudni, hogy a tartósan alacsony vérnyomás sem elhanyagolható, bizonyos alapbetegségek kísérőjelensége lehet.

Az alacsony vérnyomásról sokan nem is tudnak, csak amikor már panaszokat okoz. Általában az agyi keringés zavarai miatt keresik fel a páciensek az orvost. Szédülés, fejfájás, ájulás, látászavar jöhet szóba, gyakran előfordul a teljesítőképesség csökkenése, kóros fáradékonyság, koncentrációs zavarok, alvászavar, depresszió, émelygés, hányinger, általános rossz közérzet.

Az is igaz, hogy bár - ahogy említettük is - van egy standard, amelyek a nornális értéknek tekinthető, nem vagyunk egyformák. Nem mindegy például, hogy egy sportoló, edzett ember pulzusa "alacsony", például 50, vagy egy ágyban fekvő idős emberé. Ráadásul a pulzus és vérnyomásértékek egymáshoz való viszonya sem mindegy, a kardiológusok a kettőt együtt szokták értékelni, ugyanis csak így lehet pontos diagnózist felállítani.

Ha kiderül, hogy nem volt alaptalan az aggodalmunk, és valóban komoly és rendszeres eltérés van a vérnyomásunkban és a pulzusunkban, érdemes otthonra is beszerezni egy mérőt. Az azonban nem mindegy, hogy mikor mérünk, a legjobb, ha nyugodt állapotban, naponta azonos időpontokban mérünk és erről naplót is vezetünk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.