Tornádó csapott le Orosházára hétfőn este: egyre gyakoribb lesz ez a jelenség

Forrás: WWW.METKEP.HU -
időjárás Orosháza tornádó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hatalmas szél és heves vihar csapott le hétfő este Orosházára. Később kiderült, hogy nem átlagos vihar volt, hanem egy EF0 erősségű felhőtölcsér, azaz tornádó pusztított a városban.

Hétfő este viharos erejű szél csapott le Orosházára, egyik pillanatról a másikra szakadt le az ég. A széllökések fákat csavartak ki, repültek a cserepek, garázsok rongálódtak meg. Akkor még senki sem gondolta, hogy egy úgynevezett EF0 erősségű felhőtölcsér, azaz tornádó pusztított a városban.

- írja a Bors az OrosCafé egy helyi lakossal történt interjúja alapján.

Számos garázsnak a tetejét is letépte a viharos szél Orosházán. Forrás: WWW.METKEP.HU

Németh Lajos meteorogús szerint az éghajlatváltozással egyre többször fognak kialakulni olyan heves viharok, melyek tornádóval is együtt járnak. Bár hazánkban ez ritka jelenség, az elmúlt években egyre többet regisztráltak. De nem kell megijedni, ha gyakoribb is lesz a tornádó hazánkban, nem fog olyan pusztítást okozni, mint mondjuk Amerikában.

A tornádó csupán néhány percig létezik, viszont annál nagyobb pusztítást tud okozni: a legerősebb, szaknyelven EF5-ös tölcsérek akár a 300–350 km/h-s szélerősséget is elérhetik. Az orosházi eset a leggyengébb, EF0 kategóriába tartozik, amihez 100–130 km/h-s, orkán erejű szél társul.

Magyarország történetének legpusztítóbb tornádója 1924-ben söpört végig Biatorbágytól Vácig. Ez egy EF4-es tölcsér volt, nagyjából 250–300 km/h-s széllel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.