Gondoltad volna? Ők a bolygó legfontosabb élőlényei

Forrás: Shutterstock -
méhek környezetvédelem magazin éhezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha kipusztulnak a méhek, éhezni fogunk. Ennyire sokat veszíthetünk azzal, ha nem vigyázunk ezekre a kis csíkos hősökre.

A Föld mezőgazdaságának hetven(!) százaléka kizárólag a méhektől függ. Az ő munkájuk nélkül, ami a beporzás, a növények képtelenek lennének szaporodni, így a fauna nagyon rövid idő alatt megtizedelődne a világon. Erre tekintettel 2019 őszén az Earthwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket.

A beporzó rovarok, így a méhek száma is az elmúlt évtizedekben folyamatosan csökken és ez sajnos a mi hibánk. A mezőgazdaságban használt vegyszerek tömegével pusztítják ezeket az igen hasznos kis élőlényeket.

Az Earthwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket Forrás: Shutterstock

Szerencsére egyre több nemzetközi kezdeményezés, összefogás születik a méhek és más beporzók védelmében, de mi, átlagemberek is sokat tehetünk a méhekért egy kis odafigyeléssel:

  • Ha van egy kis kerted, sokat segíthetsz azzal, ha ritkábban nyírod a füvet, és engeded, hadd illatozzanak a vadvirágok pár napig.
  • Ha úgy válogatod össze kerted növényeit, hogy egész évben virágozzanak, azzal folyamatos táplálékellátást nyújtasz a szorgos kis munkásoknak.
  • Ha csak egy kis balkonod vagy ablakpárkányod van, oda is ültethetsz élénk színű, illatos virágokat, minden apró virágporszem számít!
  • Készíthetsz rovarszállót csokorba kötött nádszálakból, kilyuggatott fatuskóból, de az is elég, ha kiteszel egy lyukacsos téglát egy védett, árnyékos helyre. Rovarhoteleket már készen is lehet vásárolni barkács áruházakban, kertészetekben.
  • Közvetett, de fontos segítséget nyújthatsz a méheknek azzal, ha vásárlásoddal az importáru helyett, helyben termesztett, ökológiai gazdaságokból származó zöldségeket és gyümölcsöket választasz.
  • Nyáron, a nagy melegben, a méhek is szomjasabbak, így, ha földön pihenő rovart látsz, adhatsz neki egy kis (cukros) vizet, hogy kicsit összekaphassa magát.

Ha attól félsz, hogy az odacsalogatott méhek esetleg megcsípnek, jó, ha tudod, hogy a virágról virágra szálló, pollent gyűjtögető méhek alapvetően nem agresszív állatok, általában csak véletlenül csípnek, például ha rájuk lépünk vagy tenyerelünk. Az emberek mindössze 3 százaléka allergiás a méh- (vagy a darázs-) csípésre, de tény, hogy sajnos vannak olyanok is, akiknél a csípés rendkívül súlyos, életveszélyes allergiás reakciót, úgynevezett anafilaxiás sokkot válthat ki. Gyermekek esetén az anafilaxiás reakciónak az esélye csupán 1 százalék, s a halálos kimenettel járó esetek nagyon ritkák.

Mit tehetsz, ha megcsípett egy méh?

A méhcsípés kezelésénél nagyon fontos a gyorsaság. Az első és legfontosabb, hogy távolítsd el a fullánkot, mert a bőrben maradó szúrószerv még viszonylag hosszú ideig, akár 1 percig is képes mérget juttatni a szervezetbe. Ezután tisztítsd meg a szúrás környékét szappanos vízzel és kész is vagy. Pár napig fájhat, duzzadt lehet a csípés, de hamar elmúlik. Ha komolyabb tünetek jelentkeznek, például légzési nehézségek, vérnyomáscsökkenés, hányás, azonnal hívj mentőt!

A méhcsípés kezelésénél nagyon fontos a gyorsaság Forrás: Shutterstock

Ha ismeretlen, nyílt terepen vagy, az is fontos, hogy mihamarabb elhagyd a helyszínt, mert előfordulhat, hogy túlságosan közel kerültél egy méhkashoz, amit a méhek ösztönösen védenek. Ilyenkor az állatok, az általuk kibocsájtott feromonokkal „erősítést" hívhatnak, és addig nem nyugszanak, amíg csípéseikkel el nem üldöznek.

Ezek kifejezetten ritka esetek. Ha tudod, hogy rovarméreg allergiás van a családodban, természetesen ne tegyél ki méhszállót a bejárat mellé, de ha nincs a közeledben veszélyeztetett, bátran segíts te is!

Itt olvashatsz még 15 érdekességet, a repülő méz termelőkről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.