Vigyázzunk a méhekre: 15 érdekesség, amit érdemes tudni a repülő méz termelőkről

Forrás: Shutterstock -
méhek érdekesség ünnep magazin méz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondoltad volna, hogy a méhek színtévesztők? És azt, hogy tánccal kommunikálnak egymással? Ilyen, és ehhez hasonló érdekességeket gyűjtöttünk össze a rovarokról, akik nélkülözhetetlenek a Földön. 

Magyarországon 1994 óta ünnepeljük a méhek napját a Magyar Méhészek Egyesületének jóvoltából. Bár sokan tudják, milyen fontos szerepet töltenek be a méhek, cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekes tényt róluk.

Lássuk, mit érdemes tudni a repülő méztermelőkről, akik nélkül sokkal kevesebb lenne bolygónk:

1. A dolgozó méhek nagyjából 30-45 napig élnek, ez idő alatt kizárólag a munkára koncentrálnak. Ennyi idő alatt egyenként csak másfél kanálnyi mézet hoznak össze.
2. A méhkirálynő a dolgozókkal szemben akár 5-6 évig is élhet. A méhanya a méhek továbbszaporítására alkalmas, az ő szerepe a család fenntartása, és az utánpótlásának biztosítása.
3. A méheknek komoly szaglásuk van, ami több helyzetben is hasznukra válik. Minden méhcsaládnak egyedi, csak rá jellemző illata van, amelyet a méhek 170 szaglóreceptoruk segítségével könnyedén fel is ismernek.

A dolgozó méhek nagyjából 30-45 napig élnek, ez idő alatt kizárólag a munkára koncentrálnak Forrás: Shutterstock

4. Egy méh átlagosan 24 km/h sebességgel képes repülni, és egyetlen utazás során 50-100 virágot látogat meg a kaptárból kirepülve. Itt érdemes megjegyezni, hogy

egy liter méz elkészítéséhez nagyjából 2 millió virágra van szükség.

5. Szaglásukkal ellentétben ízérzékelésük nem túl erős, míg a gyümölcslegyeknek 68 receptor gén felelős ezért, a házi méhnek csak 10 van. Ettől függetlenül ügyesen megkülönböztetik az édest, a savanyút, a sóst és a keserűt.
6. A méhek nem látnak élesen, de a tárgyak alakját érzékelik. Meg tudják különböztetni a feketét, a fehéret, a sárgát, a kéket és a zöldet, viszont színtévesztőek: a sárgával tévesztik össze a narancsot és a zöldet, a kékkel a bíbort és az ibolyát, a pirosat pedig feketének látják.
7. A méhek nagyon tanulékonyak, táncukat és a mozdulatok pontos jelentését is egymásnak adják át. A legismertebb kommunikációjuk a méhtánc, ami rengeteg információt tartalmaz, például ezzel tájékoztatják egymást a táplálék helyéről, irányáról, távolságáról és a minőségéről. Több koreográfiájuk is van, a körtánc során a méh arról ad hírt, hogy a közelben táplálékot talált, a nyolcas formát leíró úgynevezett rezgő tánc pedig a távoli táplálékról ad hírt a többieknek.
8. A méhek legfontosabb szerepe a természetben a beporzás. Nekik köszönhetjük, hogy jó ízű élelmiszereket fogyaszthatunk: beporzás nélkül ízetlenek lennének a növények és a gyümölcsök, és a különböző élelmiszerek tápanyagtartalma is jóval sivárabb lenne.

A méhek legfontosabb szerepe a természetben a beporzás Forrás: Shutterstock

9. A méhek látják az emberek számára láthatatlan ibolyán túli, UV sugárzást, így tudnak tájékozódni felhős időben is.

10. Bár a méhek rengeteget repülnek rövid életük során, a biztonságot adó kaptártól csak 4-5 km távolságba repülnek ki.
11. Hihetetlen precizitással vannak megáldva, már-már matematikusoknak is mondhatóak, ugyanis kizárólag azonos méretű sejteket építenek.
12. Akárcsak a hangyákra, a méhekre is igaz, hogy amilyen kicsi, olyan erős, ugyanis testük tömegének többszörösét is elbírják.
13. A méheknek nincs érrendszerük, így halvány, sárgás színű vérük szabadon mozog szerveik között.
14. Munka közben jókat esznek, és a kaptárba kevesebb nektárt visznek, mint amennyit valójában összegyűjtenek. Egy méhcsalád átlagos évi mézfogyasztása 60-70 kg.
15. Egy méhcsalád egy anyából, 24 ezer heréből, és 50-60 ezer dolgozóból áll. Mindenkinek meg van a maga feladata: a heréké például csupán annyi, hogy megtermékenyítsék a kikelt új anyát. A munkások teendője generációnként oszlik meg.

A méhek tehát sokkal többek, mint picike, sárgás-barnás zümmögők, amik virágról virágra szállnak, és olykor belénk csípnek.

Ha a méhek kipusztulnának, a Földön jelenlegi formájában nem maradhatna fenn tovább az élet...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.