Emlékszel még rájuk? Ezekért a lánybandákért rajongtunk a ’90-es években

zene TLC Salt-N-Pepa együttes Sugababes All Saints magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A '90-es és a 2000-es évek számtalan nagy slágert adtak a világnak, amelyekre mind a mai napig bulizunk. Ezekben az években a lánybandák világkorukat élték, és tinédzserek milliói rajongtak értük, és akartak rájuk hasonlítani. Sajnos a legtöbbjükről ma már nem is hallani, de idézzük fel a legnépszerűbb lánycsapatokat!

Salt-N-Pepa

Mindenki ismeri a híres a Push It című slágert, amit a Salt-N-Pepa nevű lánytriónak köszönhet a világ. 1985-ben bukkant fel a zenei világban Cheryl 'Salt' James és Sandra 'Pepa' Denton néven, később csatlakozott Deidra 'Spinderella' Roper a bandához. A lányok első albuma platinalemez lett az Egyesült Államokban, az ikonikus nótának köszönhetően. Ezzel ők lettek az első női rapbanda, akik ilyen szintű sikereket értek el. Ám a lányokból nem egyslágeres együttes lett, hiszen ezután is valósággal ontották magukból az aranylemezeket, olyan nagy slágereket adva a világnak, mint a Let's Talk About Sex, a Shoop vagy a None of Your Business. Ráadásul a lányok lettek az első női Grammy-díjas rapperek.

A hatalmas sikerek ellenére 2000-ben Salt úgy döntött, hogy kiválik az együttesből, és abbahagyja az éneklést. Így 2001-ben a banda teljesen feloszlott. Pepa ezután részt vett a The Surreal Life című valóságshow-ban, majd néhány év múlva kiadta önéletrajzi könyvét. Spinderella pedig a rádiós műsorvezető lett. Később még jó néhány helyen feltűntek, sőt 2008-ban saját valósáshow-t indítottak, a The Salt-N-Pepa Show-t.

Sugababes

A lányok mindössze 15 évesek voltak, amikor 1998-ban megalapították az együttest. Ám ez nem pusztán kislányos hóbort volt, Mutya Buena, Keisha Buchanan és Siobhan Donaghy szép karriert futottak be. Ám az utóbbi 2001-ben távozott az együttesből, állítólag azért, mert klinikai depressziót diagnosztizáltak nála. A helyére érkezett Heidi Range. A banda így is hatalmas sikert aratott, csakhogy négy évre Mutya is kivált mert lányára és szólókarrierjére szeretett volna koncentrálni. Végül 11 év után Keisha is otthagyta Sugababes-t. A lánybandában így már egy eredeti tag sem maradt. Mivel nem haraggal váltak el, évekkel később MKS néven úja együtt zenélgettek, de 2019-ben a három lány úgy döntött, hogy újraélesztik a Brit-Awards díjnyertes Sugababes-t, és régi és új dalokkal indulnak turnézni.

All Saints

A négytagú lánybanda 1993-ban állt össze, a nevüket egy londoni stúdióról kapták. Néhány év múlva a tinilányok elsőszámú kedvencei lettek Never Ever című slágerükkel. A dal minden idők második legjobban fogyó kislemeze lett egy lánybandától az Egyesült Királyságban. De Nicole és Natalie Appletonnak, Shaznay Lewis-nak és Melanie Blattnek nem csak ezt az egy slágert köszönhetjük, hanem ott van például a Bootie Call, a Black Coffee, vagy a Pure Shores, ami a Part című film betétdala. A bandát a Spice Girls vetélytársaként is emlegették, ezt pedig nem sokan mondhatták el magukról akkoriban. A lányok 12 millió eladott lemezt, 2 platinalemezt, 5 toplistás dalt tudhatnak maguk mögött. Az együttes 2001-ben feloszlott, de 2006 és 2008 között ismét együtt zenéltek. Majd 2016-ban újra bejelentették, hogy visszatérnek.

TLC

A '90-es évek nagy kedvence volt a lánybanda, T-Boz, Chilli és Left Eye triójának is több nagy slágert köszönhetünk, úgy mint a Waterfalls, a No Scrubs, az Unpretty vagy a Girl Talk. Az együttesbe eredetileg Crystal Jones toborozta be T-Bozt és Left Eye-t, csakhogy amikor oda került a sor, hogy leszerződjenek egy kiadóval, az alapító tagot nem találták tehetségesnek, így Crystal kikerült az együttesből, így jött a képbe Chilli. A lányok ezzel a felállással meghódították a világot, szókimondó stílusukkal egy csapásra népszerűek lettek.

Az együttesnek tragikus okokból lett vége, ugyanis Lisa Left Eye Lopes autóbalesetet szenvedett, és életét veszítette. A két lány még egy ideig megpróbálta nélküle továbbvinni az együttest, ám ez nem sikerült, így mindketten inkább szóló karrierbe kezdtek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.