Ma már egyáltalán nem meglepő, hogy egyes éttermekben ehető virágok kerülnek a kávénkra vagy a sütink tetejére. Ugyanis egyes ehető virágok nem csak egészségesek, de nagyon szépek is. Arra viszont még biztosan nem gondoltál, hogy a pitypangot akár rántva köretként is az asztalra teheted.

A pitypang vagy a szájhagyomány útján elterjed köznapi nevén 50 féle becenév illeti meg, ezek közül a legismertebbek, a láncfű, kutyatej virág, kikerics, oroszlánfog, tyúkvirág, gyermekláncfű, vagy gólyavirág sárga virágát senkinek nem kell bemutatni. Gyerekkorunkban örömmel szedtük hatalmas csokorba az árokpartokról, vagy akár a saját otthonunk udvaráról. Az már nagyon régóta köztudott, hogy számtalan olyan apró gyönyörű virág létezik, amiket nem csak azért teszünk a tortánk tetejére, mert jól mutat, hanem azért is, mert nyugodt szívvel el is fogyaszthatjuk őket, hiszen jótékony hatásuk van a szervezetünkre.

A gyermekláncfüvet viszont elsősorban nem dekorálásra használjuk, hiszen valljuk be nem ő a legszebb a mező virágai között, ám ennek ellenére is a gyerekek egyik kedvenc virága ráadásul minden része ehető. A leveléből ízletes saláta készíthető, ez biztos, hogy minden háztartásban gyakran a tányérra kerül. Ám a pitypang virágáról a legtöbb ember nem is feltételezné, hogy milyen ízletes finomság készíthető belőle. A legízletesebb elkészítési formája a rántott pitypang, aminek az íze leginkább a gombára hasonlít.

A gyermekláncfű leveléből ízletes saláta készíthetőForrás: Shutterstock

A gyógynövények hatalmas szerepet töltenek be a homeopátiás és népi gyógyításban is. A gyermekláncfű is éppen a jótékony hatásai miatt lett ilyen közkedvelt virág, még a nagyanyáink idejében.

A pitypang, gyógyító ereje vitathatatlan. Gyulladáscsökkentő hatása miatt tökéletes megoldás lehet reumás panaszokra is, a gyökeréből készült tea pedig jelentősen csökkenti a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek kimondottan ajánlott a fogyasztása.

Az elmúlt évek alatt, már számos kutatás bebizonyította, hogy a gyermekláncfű gyökere képes bizonyos típusú rákos sejtek elpusztítására is. A pongyola pitypang gyökeréből előállított koncentrátum még a hasnyálmirigy és a vastagbélrákot, sőt még a leukémiát is képes legyőzni. A csodatevő koncentrátum felveszi a harcot, a rákos sejtek ellen, de mindeközben az egészséges sejteket nem pusztítja el.
A gyermekláncfű fogyasztása nagyon fontos szerepet játszik a méregtelenítő fogyókúrákban is, hiszen vizelethajtó és vértisztító hatása miatt fokozza a vesék és a máj működését, valamint jelentős salaktalanító hatása is van. Ennek köszönhetően javítja az emésztést is, és felgyorsítja az anyagcserét.A pitypang virága és a levelei is A, B, C, és D vitamint tartalmaznak, valamint magas a vas, a magnézium, a cink, és a mangán tartalmuk is. Ezek mellett a legfőbb hatóanyagai a karotinok, és az inulin.

A gyökeréből készült tea jelentősen csökkenti a vércukorszintet, ezért cukorbetegeknek kimondottan ajánlott a fogyasztásaForrás: Shutterstock

Ennek a megszámlálhatatlan pozitív tulajdonságnak az ismeretében, mindenkinek kötelező lenne a gyermekláncfű napi rendszerességű fogyasztása.

Azoknak, akik a salátába vágott levélen kívül a rántott pitypang is felkeltette a figyelmüket nincs más dolguk, mint ellátogatni a legközelebbi szántóra, vagy nagyobb füves területre, és leszüretelni a pitypangok sárgán virító fejét. Majd otthon nincs már dolgunk, mint az alaposan megtisztított virágfejeket a hagyományos módon lisztben, tojásban, és zsemlemorzsában bepanírozni, majd forró olajban megsütni. Mivel néhány másodperc alatt elkészülnek az apró virágfalatok, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy nehogy véletlenül megégjenek. 

Rántott pitypangForrás: Shutterstock

Azok az emberek, akik szeretik a rántott gombát azok biztos, hogy ezért is rajongani fognak, és abba sem tudják hagyni a vitaminbomba fogyasztását.