Magyarország legszebb bringaútvonalai: varázslatos helyre kalauzolnak bennünket

Forrás: Shutterstock -
kerékpár kerékpárút kibeszélő Magyarország magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy kipróbálják Magyarország legszebb kerékpárútjait. Szerencsére Magyarországnak számos olyan bicikliútvonala van, amely kifejezetten látványos és különleges helyeken visz. 

Ezek között nagyon sok olyan kerékpárút van, amely jól kiépített, mások vadregényes tájakon keresztül vezetnek, vagy kevésbé forgalmas közutakon. Egy közös pontjuk pedig, hogy varázslatos helyekre kalauzolnak bennünket. Most ezekből gyűjtöttünk össze egy párat, ha esetleg te is kedvet kapnál hozzá, tudj miből válogatni.

Mind közül talán a Balatont a legnagyobb élmény körülkarikázni, de mivel ez az egyik legnépszerűbb útvonal, egy rutinos bringásnak valószínűleg már nem okoz nagy élményt a 210 kilométeres kör. Mindenképpen érdemes kipróbálnia annak, aki egyelőre gondolkodik ezen a lehetőségen, hiszen többnapos programnak kiváló lehet, ami nyáron egy-egy strandolással megszakítva pedig nagyon klassz családi programmá válhat. Az út nagy része kitáblázott kerékpárúton és alacsony forgalmú utakon vezet. Nagy könnyebsség, hogy azoknak sem okoz majd gondot, akik ritkán pattannak bicajra, mivel csupán 100 méteres a szintkülönbség.

A balatoni bicikikörtúra 210 km hosszú Forrás: Shutterstock

Ha már a tavaknál maradunk, az egyik ilyen kihagyhatatlan kerékpárút a Tisza-tavi bringás kör, amely köülbelül 70 kilométeres, nagy része rendes kerékpárút, így a legkisebbek is biztonságban tekerhetnek. Ez a kör nagyjából 3 és fél óra alatt teljesíthető lenne, de érdemes megállni egy-egy pihenőútra, ugyanis a környék szépsége úton-útfélen pihenőre csábít.

Tisza-tó Tiszafürednél Forrás: Shutterstock

Felső-Tisza: Tiszabecs-Tiszacsécse-Túristvándi-Szatmárcseke-Kisar-Tarpa-Tákos-Vásárosnamény-Kisvárda-Cigánd-Pácin-Sárospatak útvonal az ország egy érintetlen szegletébe enged bepillantást. A falvak rendezettek, a porták tiszták, és a helybeliek pedig egész évben számolnak a turistákkal. A szatmári Tiszahát szépségekben és kulturális értékekben is gazdag. Tiszacsécsén található Móricz Zsigmond szülőháza, a szárazmalom Tarpán, a kopjafás temető és a Kölcsey emlékház Szatmárcsekén van, a szárazmalom Tarpán, a kopjafás temető Szatmárcsekén, Petőfi fája Nagyarban. A legszebb ajándékokat Tarpa kínálja, de érdemes elmenni a Bereg kincseit felvonultató ház ajándékboltjába, ahol 20 féle pálinka, 8 féle aszaltgyümölcs, szilvalekvár, valamint népművészeti tárgyak közül is válogathatunk. Az útvonal távja 150 kilométer.

Rákóczi-vár Sárospatakon Forrás: Shutterstock

A következő bicikliút is egy tó körül vezet, ugyanis a Fertő tó vidéke páratlan élővilággal rendelkezik, ezért aki alaposabban szeretné felfedezni a környéket, annak a legtökéletesebb választás a bringa. gyalogosan túl nagy a terület, autóval pedig könnyedén átsuhannánk a legszebb részeken. A tó nagyobb része ugyan Ausztriához tartozik, de a körbetekerést ez nem akadályozza, ugyanis végig szuper kerékpárúton tekerhetünk.

Fertő-tó Forrás: Shutterstock

A Kőszegi-hegység: Szombathely-Pornóapáti-Torony-Bozsok-Velem-Kőszeg útvonal
varázslatos erdei környezetben található. A nyugati határszélhez erős szintemelkedés mellett bicajozhatunk egészen Kőszegig. A Kőszegtől délre elterülő hegység közel 900 méter magas csúcsa az Írottkő. Nyugodtan tekerhetünk a hegy lábánál vezető kis forgalmú, kerékpáros-barát utakon. Az itt található Natúrparkot és a cáki pincesort érdemes gyalogosan végigjárni. Ha nem szeretnénk kihagyni a népi kismesterségek bemutatóhelyét Velemben, érdemes a kirakodó vásárt gyalog végignézni. Nagyobb forgalomra Szombathelyen lehet számítani. A táv körülbelül 40 km.

Kőszeg belvárosa Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.