Elképesztő látvány: Sötétben világító kerékpárút várja a bicikliseket Esztergomnál

világít kerékpárút Magyar Közút Kht. Esztergom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A sötétben világító kerékpárút egyelőre kísérleti céllal jött létre az Eurovelo 6 kerékpárút Duna-menti szakaszán, Esztergom térségében.

Az esztergomi kerékpátútba egy úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú, gyantába ágyazott szemcse lett beépítve, amit a nap fénye tölt fel, ezáltal a kezelt felület világít a sötétben - írja az Magyar Közúton keresztül az Origo.

Forrás: MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt

A kísérleti projektet a hét elején, hétfőn kezdték el, de már most szemmel látható az eredmény. Az említett szakaszon különféle koncentrációval borították be a felületet azért, hogy tapasztalás útján kiderüljön, hogy milyen összetételben hatékony ez a fajta anyaghasználat.

Forrás: MTI/Magyar Közút Nonprofit Zrt

A következő időszakban folyamatosan vizsgálják a kísérleti célra használt szakaszt, és az üzemeltetési tapasztalatok alapján döntenek a további alkalmazásáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.