Az emberi civilizáció térnyerésével sajnos komoly károkat szenvedtek a természetes élőhelyek, és ezzel együtt a Kárpát-medencében évmilliók óta jelen lévő élőlények is megfogyatkoztak. Lássunk néhány olyan állatot, mely hazánkban fokozottan védett és eszmei értéke akár 1 millió Ft is lehet!

Egy állatfaj kihalásához több ok is vezethet. Természeti értékeink kincsek, melyek, ha egyszer megsérülnek, általában a kár helyrehozhatatlan. Az állat- és növényfajok kipusztulása olyan tragédia, mely örökre szegényebbé teszi a világot. Éppen ezért fontos, hogy ezekre az értékekre addig vigyázzunk, amíg még lehet.

Nem minden esetben működik azonban a lelkiismeret elegendő visszatartó erőként,ezért törvényi szabályozás is szükséges, mely súlyos bírságokkal igyekszik óvni a veszélyeztetett fajokat. A Hawaii-szigeteken például azért bírságoltak meg egy turistát, mert megérintett egy védett barátfókát.

A védett állatok értéke Magyarországon

1974-től Magyarországon is eszmei értéket rendelnek a védett élőlényekhez. A fokozott védelem alatt álló állatok károsításáért, kínzásáért, elpusztításáért, élőhelyeik megzavarásáért a törvényben meghatározott más büntetés - mint pédául az állatkínzás esetén börtön - mellett az eszmei érték összegéig terjedő bírság is járhat.

A fokozottan védett állatok 100, 250, 500 ezer, illetve 1 millió forintos eszmei értékkel rendelkeznek. 500 ezer forintra 39 fajt, 1 millió forintra pedig 14 fajt soroltak be. Kissé meglepő módon azonban az olyan ritka, de nagy érdeklődésre számot tartó állatok, mint a barna medve vagy a farkas, 250 ezer forint eszmei értéket kaptak, így még a top 50 legértékesebb faj közé se fértek be.

Mutatunk néhányat a legmagasabb eszmei értékkel rendelkező magyarországi állatok közül, melyeket sokan nem is ismernek, és élőben a vadonban pedig még kevesebben találkoznak velük.

Túzok

A túzok a magyar fauna emblematikus állata. A dévaványai rezervátum és a Hortobágy 1 millió forintot érő eszmei értékű kincse. Kisebb rokona, a reznek 500 ezer forintot ér, és a túlzott vadászat miatt szintén ritka.

TúzokForrás: Shutterstock

Parlagi vipera

A parlagi vipera alfaja, a rákosi vipera kizárólag Magyarországon fordul elő. Harapása fájdalmas, ám nem halálos. Nagyjából 500 példánya maradt, melyek mindegyike 1 millió forintot ér.

Parlagi viperaForrás: Shutterstock

Rétisas és parlagi sas

1-1 millió forintra büntetnek a rétisas és a parlagi sas megzavarásáért is. Az óriási rétisasok akár 4-6 kilósak is lehetnek 240 centiméteres szárnyfesztávolsággal, de ettől parlagi rokonaik sem sokkal maradnak el.

RétisasForrás: Shutterstock

Szöcskeegér

Az egerekről a legtöbbeknek a szapora, kiirthatatlan rágcsálók jutnak eszébe. A szerény, éjszakai életmódot folytató, téli álmot alvó csíkos szöcskeegér azonban nagyon ritka, így az 1 millió forintos kategóriába került.

SzöcskeegérForrás: bnpi.hu/Sramkó Gábor

Kígyászölyv, békászó sas és a kerecsensólyom

Az impozáns, ám a sasoknál kisebb ragadozómadarak közül 1 millió forint az eszmei értéke a hüllőkkel táplálkozó kígyászölyvnek, hegyeken fészkelő békászó sasnak és a magyar vallási kultúrában fontos kerecsensólyomnak.

KígyászölyvForrás: Shutterstock

Földikutya

Az 1 millió forintot érő nyugati földikutya furcsácska lény, melyet föld alatti életmódja miatt csak kevesen pillanthatnak meg. A patkányméretű rágcsáló a fejével ás, és a mélyszántás miatt került komoly veszélybe.

FöldikutyaForrás: Shutterstock

Vonuló kis lilik és a vörösnyakú lúd

A lúdalakúak legértékesebb fajai a vonuló kis lilik és a tarka vörösnyakú lúd, melyek 1-1 millió forintot érnek, míg a Magyarországra északról ritkán érkező kékcsőrű réce eszmei értéke 500 ezer forint.

Vörösnyakú lúdForrás: Shutterstock

Hiúz

Az Aggteleki Nemzeti Parkban a kivételesen szerencsések találkozhatnak a rejtőzködő életmódot folytató hiúzokkal. Az 500 ezer forint eszmei értékű nagymacskák akár egy őzet is képesek elejteni, ám alig 10 példány él itt közülük.

HiúzForrás: Shutterstock

Csíkosfejű nádiposzáta

Az aprócska madarak közül kiemelkedő értéket képvisel az 1 millió forintra tartott csíkosfejű nádiposzáta, mely alig 10-14 gramm. Jóval nagyobb nála az élénkkék, 500 ezer forintot érő, krákogó hangú szalakóta és a tarka, trillázó kövirigó.

Csíkosfejű nádiposzátaForrás: Shutterstock

A zöldestarka tollú batla és a hófehér kanalasgém  

Az íbiszfélék mindkét faja 500-500 ezer forint értékű. A zöldestarka tollú batla és a csőréről jól felismerhető, hófehér kanalasgém is tavasztól-őszig a mocsárvidékeken fordul elő.

Hófehér kanalasgémForrás: Shutterstock

Széki lile és a vékonycsőrű póling

Az 1 milliós kategóriába tartozik a sekély sós vízben, vagy mocsarakban élelem után kutató széki lile és a vékonycsőrű póling utolsó 50 példánya. Mindkét faj vándormadár, csak ideiglenesen tartózkodik Magyarországon.

Széki lileForrás: Shutterstock

Fontos, hogy mi is odafigyeljünk ezekre az állatokra, hogy minél tovább fennmaradhassanak:

Védd a természetes élőhelyeket! A favágás, olaj- és földgázkitermelés, túlhalászás és ingatlanfejlesztés mind-mind tönkreteszi a vadállatok élőhelyét. Tanuld meg, hogy a saját közvetlen környezetedben melyek a veszélyeztetett fajok, és világosíts fel másokat is arról, mennyire érdekesek és fontosak számunkra.