Úgy érzed, sose érsz a feladataid végére? Íme néhány tipp a jobb időbeosztás érdekében

Forrás: Shutterstock -
halogatás magazin pomodoro időbeosztás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az, hogy megtanuljuk jól beosztani az időnket, a mai világban kulcsfontosságú. Mindenhova rohanunk, tele vagyunk határidőkkel, legyen szó egy középiskolásról, egyetemistáról, dolgozó felnőttről, anyukáról, apukáról vagy ezeknek valamilyen kombinációjáról: életünk menedzselése sosem egyszerű.

Észben kell tartani határidőket, időpontokat, napi, heti, havi, éves feladatokat, ráadásul sokszor nem is csak a sajátjainkat, hanem másokét is. Nem csoda, ha időnként úgy érezzük, összecsapnak fejünk felett a hullámok, és szívünk szerint csak bebújnánk a takaró alá, és soha többet elő se jönnénk.

Valóban sokszor megterhelő lehet folyamatosan azt látni, hogy mennyi feladat vár ránk, és néha olyan, mintha belekerültünk volna egy ördögi körbe, és semmi nem halad, nem készül el. Úszik a lakás, a gyerekek napok óta dínós mirelit husin élnek, az ember megcsúszik a munkával és végeláthatatlanul túlórázik, vagy az egyetemi beadandók szaporodtak meg hirtelen.

A jó hír, hogy odafigyeléssel (és persze sok gyakorlással) meg lehet fékezni az életünkben kialakult káoszt, és vissza lehet állítani a rendet. Ehhez hoztam néhány ötletet, ami kortól és életszakasztól függetlenül is átsegíthet a nehezebb időszakokon.

Állíts fel célokat

Fontos, hogy összeszedd a feladataidat, céljaidat. Ha papírra veted az elvégzendő feladatokat, már eggyel beljebb vagy. Ez az első lépése annak, hogy ki tudj alakítani egy működő stratégiát.

Fontos, hogy összeszedd a feladataidat, céljaidat Forrás: Shutterstock

Priorizálj

A priorizálás szintén kulcsfontosságú dolog. Persze nem mindig egyszerű, amikor fontossági sorrendet kell felállítani például aközött, amit meg kell tenni, és aközött, amit szeretnél megtenni.

Ebben segíthet például az ABC rendszerezés: az A jelenti azokat a feladatokat, amelyeket sürgősen el kell végezni, nem lehet halogatni, nem lehet átruházni másra. B-vel érdemes azokat a feladatokat jelölni, amelyek szintén fontosak, és szintén el kell készülniük, de át lehet, sőt, néha át is kell ruházni másra. C-vel pedig azokat a feladatokat jelöljük, amik bár elengedhetetlenek, de mégsem annyira sürgősek, ezért ha nem marad rá idő a nap végén, még nem ég a ház. A C-be csoportosított feladatok hátulütője, hogy ha sokáig halogatjuk, könnyen átcsúszhatnak az A kategóriába.

Legyen egy listád az elvégzendő feladatokról

Ha minden napra készítesz egy listát a feladataidról, könnyebben átlátod, hogy mi az, ami már elkészült, és mi az, ami még megoldásra vár. Egyébként is kifejezetten kielégítő érzés kipipálni vagy áthúzni az elkészült feladatokat és látni, hogy milyen tempóban haladunk.

Időzítsd a feladataidat

Ez a pont iskolás korodban adta magát. Pontosan tudtad, hogy mikor melyik órára mész, és meddig fog tartani, tűpontosan be volt osztva az időd. Viszont, ahogy kinőttünk a kamaszkorból, már egyre kevésbé jellemző az, hogy eleve beosztják az időnket. Persze azt tudjuk, hogy egy munkanapunk mettől meddig tart, de valljuk be, ez elég tág időtartamot jelent. Érdemes visszanyúlni az iskolás évekhez, és ahhoz hasonlóan beosztani az időnket, időkeretet adni egy-egy feladatnak, legyen az munka, takarítás, főzés. Ha készítesz egy reális időbeosztást, sokkal átláthatóbb lesz a nap, és minimalizálni lehet a felesleges üresjáratokat.

Időkeretet kell adni egy-egy feladatnak, legyen az munka, takarítás, főzés Forrás: Shutterstock

Pomodoro technika

Ez a tehnika segíthet a jobb koncentrációban, segít elkerülni a villámgyors kiégést, és még a halogatás legyőzésében is segít. A lényege, hogy kis szünetekkel tagolja a munkával töltött órákat. Például 25 perc munka vagy tanulás után 5 perc szünet, és utána megint 25 perc koncentrálás. Ehhez lehet időzítőt állítani a telefonunkon, de vannak kifejezetten pomodoro-barát lejátszási listák is, ahol 25 perc zenehallgatás után jelez az időzítő, hogy itt az ideje szünetet tartani, majd 5 perc után ismételten jelez, hogy itt az ideje folytatni a munkát.

Csak semmi multitask

Az utóbbi években elterjedt az a nézet, hogy a multitasking, azaz több feladat egyidejű végzése egy szuper dolog. Azonban ez nem igaz. Időnként persze elkerülhetetlen, hogy egyszerre több dolgot csináljunk, de hosszú távon egyáltalán nem segíti a produktivitást. Ha folyamatosan váltogatod, hogy éppen melyik feladattal foglalkozol, az csak ahhoz vezet, hogy sokkal könnyebben elfáradsz, mert minden egyes feladatváltásnál kiesel a koncentrációból, és újra rá kell fókuszálnod egy teljesen másik feladatra.

A legfontosabb lépés, hogy elkezdd, a többi már megy magától

Mindig az első lépés a legnehezebb, és ebből lesz a halogatás. Talán ez a legnehezebb pont az összes közül. Az ember ilyenkor elkezd aggódni azon, hogy mi van, ha nem sikerül, mi van, ha rosszul sikerül, és ilyenkor fordul elő az, hogy véletlenül 3 óra elröppen a Tiktokon vagy a Youtube-on.
Ilyenkor az a leghasznosabb, ha nem kezdesz el azon agyalni, hogy "mi lesz, ha..." hanem csak elkezded. Utána már menni fog.

Ezeken a pontokon felül fontos tudatosítani magadban, hogy az időbeosztás készítése nem robotba dönt. Ellenkezőleg, ha találsz egy működőképes szervezési rendszert, amihez tudod tartani magad, és megtanulod jól csoportosítani az energiádat, összességében nemcsak sokkal hatékonyabban és gyorsabban tudod elvégezni a feladatokat, de több szabadidőt is nyersz vele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.