Neked is zsíros a bőröd? A tejtermékek és a cukrok is kiválthatják a problémát

Forrás: Shutterstock -
zsíros bőr hormonrendszer tejtermék magazin bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A zsíros bőr három fő jellemzője: túlzott kifényesedés, tág pórusok és mitesszerek. 

Ez nemcsak genetikai eredetű lehet, de külső tényezők is befolyásolhatják (ilyen például a szennyezett levegő, a mindennapi szennyeződések és az erős vegyszerek), amelyek a pórusok eltömítéséért felelősek.

A probléma fő kiváltó okai közé sorolhatjuk még a faggyúmirigyek túlzott olajtermelését, ami így kiül a bőr felszínére és eltömíti a pórusokat. A nőknél a férfihormonok túlsúlyba kerülése a fő kiváltó ok, de a női hormonok alacsony szintje is okozhat ilyen gondokat. Ez azonban nemcsak a pubertáskorban lehet jellemző, hanem PCOS és pajzsmirigy alul-vagy túlműködés esetén is; a fogamzásgátlók szedése is járhat ilyen következményekkel. Ezért mindenképpen érdemes elmenni hormonvizsgálatra, ha valakinek tartósan ilyen a bőre, ugyanis a kencék, tonikok és pakolások nem nyújtanak hosszú távú hatásos megoldást.

A probléma fő kiváltó okai közé sorolhatjuk még a faggyúmirigyek túlzott olajtermelését, ami így kiül a bőr felszínére és eltömíti a pórusokat Forrás: Shutterstock

Azonban a különböző ételallergiákat is felelőssé tehetjük a zsíros bőr kialakulása miatt, valamint az édességeket is. A kutatások kimutatják, hogy a tejtermékek és a cukros ételek összezavarják a hormonrendszert, így sokszor ezek a probléma kiváltó okai. Érdemes tehát kipróbálni, hogy mi történik, ha egy hónapig nem fogyasztod őket. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a megfelelő bőrápolási termékeket használjuk, akkor forduljunk szakemberhez.

Vajon megfelelő mennyiségű vizet iszol? Ha nincs elég folyadék a szervezetedben, a test olyan jeleket küld a mirigyeknek, ami által megnő az olajtermelődés. Ezért nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Ha viszont megfelelő mennyiségű folyadékkal látod el a szervezeted, és azt tapasztalod, hogy javul a helyzet, akkor nagy valószínűséggel ez állhatott a háttérben. Bizonyos emésztőrendszeri problémák is eredményezhetnek hasonló tüneteket, amelyekről érdemes szakemberrel konzultálni.

Ami még a kiváltó okok közt szerepel, az a különböző tejtermékek fogyasztása, amelyek androgén hormonokat tartalmaznak, ezek pedig eltömíthetik a pórusokat és fokozott faggyútermelést okozhatnak. Ezek okolhatók az aknéért, a mitesszerekért és a pattanásokért.

Ami még a kiváltó okok közt szerepel, az a különböző tejtermékek fogyasztása, amelyek androgén hormonokat tartalmaznak Forrás: Shutterstock

Mivel kezeljük a problémás bőrt?

A problémás bőrre nem szabad durva, szárító arclemosókat, tisztítókat használni, mert ezek csak súlyosbítanak a helyzeten, mivel túlszárítják és ezáltal még aktívabb működésre serkeintik a faggyúmirigyeket. A tiszta vizes arcmosás és a smink lemosása nagyon fontos, de semmiképp se vigyük túlzásba a tisztítást, mert felboríthatja a bőr egyensúlyát.

Nagyon fontos a bőr megfelelő tisztítása, így érdemes naponta kétszer is megtisztítani az arcunkat, reggel is és este is. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne szárítsuk túl a bőrünket, ugyanis ilyenkor bőrünk még több faggyút termel.

Kerüljük a zsírosságot fokozó ételek fogyasztását. Ha az étrendünkben csökkentjük ezeknek (olajban sült ételek, olajos magvak, csokoládé és az alkohol) a mennyiségét, akkor a bőrünk is tisztábbá válik. Ezen kívül bizonyos adalékanyag is megjelenhet pattanás formájában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.