Schütz Ilát utoljára 2002. december 9-én látta a közönség a József Attila Színházban. Rá két nappal, december 11-én holtan találtak rá fürdőszobájában, azt azonban a mai napig nem tudni, hogy baleset történt vagy öngyilkos lett a népszerű színésznő. 

Schütz Ilát 2002. december 11-én találták holtan a fürdőszobájában. Szervezetében nagy mennyiségű gyógyszert mutattak ki, halálát azonban nem a gyógyszerek, hanem áramütés okozta. A vízzel teli kádban találtak ugyanis egy bedugott hajszárítót. Az egyik felvetés szerint lehet, hogy baleset történt, a színésznő elkábult a sok gyógyszertől és véletlenül beleejtette a hajszárítót a kádba. Míg a másik felvetés szerint mindezt szándékosan követte el - írja a Blikk.

Szabó Győző és Schütz Ila a Valami Amerika című filmben.Forrás: Budapest Film

Bár Schütz Ila gyakran játszott vígjátékokban, bohózatokban, nem volt könnyű élete, utolsó éveiben depresszió is gyötörte.

A látszat ellenére nem komika, hanem született tragika vagyok. Szerencsére a Madách Színházban három-négy évente kaptam egy-egy jó Molière-, Shakespeare- vagy Miller-szerepet. Talán azért olyan széles a palettám, mert a stílusérzék a legerősebb képességem. Egyszerűen ezzel születtem" - nyilatkozta a halála előtt fél évvel.