5 dolog, amit biztosan nem tudtál a csomagolt húsokról

Lidl hús Széll Tamás csomagolt élelmiszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Lidl online főzőiskolájában olyan kérdések kerültek terítékre, amelyekkel minden tudatos vásárlónak érdemes tisztában lennie. Széll Tamás lerántotta a leplet minden olyan állításról, amely tévesen kering a világban a csomagolt húsokkal kapcsolatban.

A Lidl konyha Séftippek új epizódjában a csomagolt húsok kerülnek górcső alá, ugyanis számos tévhit kering ezzel kapcsolatban az emberek fejében. A Michelin-csillagos séftől megtudhatjuk, hogy mi a különbség a védőgázas és a vákuumos csomagolás között, sőt arról is mesélt, hogyan használjuk ezeket helyesen.

Védőgázas csomagolás

A védőgáz egy speciális gázkeverék, és bár a „gázkeverék" kicsit ijesztően hangzik, valójában nem tartalmaz mást, mint a levegőben található természetes, szagtalan és íztelen összetevőket, egy módosított arányú összetételben, mint például szén-dioxidot, nitrogént vagy oxigént. A speciális csomagolásnak köszönhetően a termékek hosszabb ideig megőrzik frissességüket. A védőgáz jelentősen hozzájárul a higiéniához, mivel gátolja a csíraképződést, viszont nem befolyásolja kedvezőtlenül a hús zamatát, és nem jelent egészségügyi kockázatot. Ezt pontosan azzal érik el, hogy a levegőben lévő természetes gázok/összetevők arányát módosítják; ezért nem indul el a csíraképződés, mivel a létrejött közeg kedvezőtlen.

Forrás: Lidl

Vákuumos csomagolás

Ezen csomagolástípus esetében a hús közvetlen környezetéből eltávolításra kerül az „atmoszféra". Míg a védőgázas csomagolásnál a megváltoztatott mennyiségű természetes gázok/összetevők gátolják a csíraképződést, ennél a csomagolástípusnál ezek teljes hiánya biztosítja azt.

Amit az előrecsomagolt húsokról tudni érdemes:

  • csomagolása közvetlenül a vágás után történik,
  • a csomagolás folyamatosan védi a terméket,
  • védőgázzal csomagolt változat hosszabb ideig eltartható,
  • az eltarthatósági idő nyomtatott formában a csomagoláson jól látható,
  • a csomagolás alján egy speciális szivacs található, ami magába szívja a nedvességet és szárazon tartja a húst.

A Lidl áruházak friss hús kínálata magyar beszállítóktól származik, ennek köszönhetően a lehető legfrissebb termékek találhatóak meg az üzletekben. A beszállítók naponta szállítanak friss húst a raktárakba, a termékek pedig aznap délután vagy másnap reggel kerülnek az üzletekbe, így minden nap friss húst találhatunk a boltok polcain. A vágástól az értékesítésig rövid és hatékony munkafolyamatokkal dolgoznak az áruházlánc partnerei.

A jó minőségű hús arról is megismerszik, hogy átfogó minőségellenőrzés kíséri, hiszen a jó minőség megköveteli az ellenőrzést is. Független akkreditált intézetek rendszeresen vizsgálják a nyershús-termékeket, hogy az élelmiszer-biztonság szempontjából minden feltételnek megfeleljenek.

A hús fontos táplálék, értékes fehérjéket, vitaminokat és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Nem árt tudni azt sem, hogy a vas az állati eredetű ételekből hasznosul a legjobban. Azaz, ha egy hús- és egy zöldségfélében ugyanannyi vas található, a húsban lévő vastartalomból kétszer-háromszor nagyobb mennyiség szívódik fel, mint a zöldségfélékből. Az egyik legnagyobb vastartalommal bíró étel a máj, azon belül is a kacsamáj. Szintén jól hasznosuló vasforrásnak számítanak a vörös húsok, úgymint a marha-, a sertés-, és a vadhúsok.

A kiegyensúlyozott táplálkozás lényege azonban, hogy a legfőbb tápláléktípusok közül (hús, tej, zöldség, gyümölcs, gabonák) mindent fogyasszunk, továbbá, hogy mindenből a megfelelő mennyiségűt vegyük magunkhoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.