Amiről a Balaton regél: A Fekete-kastély avagy a halál rejtélyes háza

Forrás: facebook/Balatonederics Régi képekben -
balatoni legendák érdekesség történet magazin legenda Balaton
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Balaton, azaz a magyar tenger. Ki ne szeretne nyaranta megmártózni hűs habjaiban, enni a partján egy jó lángost vagy kortyolni egyet a badacsonyi borból? Ám a Balaton nem csupán egy tó, hanem titkok tudója és hátborzongató történetek földje is.

Balatonedericsen áll egy kastély, amelynek ablakai és ajtajai mind-mind feketék, de még a teteje is ében színű. A kúriát a nedeczei Nedeczky család építtette, és a falak bizony sok furcsa dolgot láttak.

Így nem is lehet tudni, hogy a nevét: Fekete-kastély, a szokatlan színű tetőről, ablakokról és ajtókról kapta, vagy azokról a hátborzongató eseményekről, amelyeknek szemtanúja volt.

Fekete-kastély, Balatonederics Forrás: facebook/Balatonederics Régi képekben


Az első kellemetlenség még a XIX. század közepén esett meg, amikor a vár akkori urát, Nedeczky Istvánt a saját otthonából hurcolták el fegyveres felkelésben való együttműködés miatt. Bár István megúszta a halálbüntetést, amelyre eredetileg ítélték, az első Fekete- kastélybeli tragédiára mégsem kellett sokáig várni. István igencsak elszegényedett, így kénytelen volt megválni a balatoni kúriától, amelyet végül testvére, Nedeczky Jenő vett meg. Az új tulajdonos a romantikus épületben fiatal hitvesével, Emmával tervezgette a jövőt, ám semmi sem úgy alakult, ahogyan azt Emma és Jenő remélte. A pár éppen csak beköltözött a birtokra, amikor a fiatal feleség megbetegedett, majd tüdősorvadásban, mindössze huszonöt évesen elhunyt.

Átok vagy csak véletlenek sorozata?

A következő haláleset már nem betegség, hanem gyilkosság volt: egy este a Nedeczky rezidencia szakácsnőjét holtan találták. Az emberölést egyértelműen a nő szeretője követte el, egy edericsi gulyás, aki féltékenységből végzett kedvesével.
Az ő esetét a ház urának halála követte. Nedeczky Jenőre a 74. születésnapján talált rá a kaszás... illetve nem is talált rá, mert maga hívta, hiszen önkezével vetett véget az életének. A kastélyban tehát néhány évtized alatt három haláleset is történt. Talán nem is véletlen, hogy ezután a kúriát eladták, majd, ki tudja miért, többször is gyorsan gazdát cserélt.

A '20-as években aztán egy tehetős ügyvéd költözött az impozáns épületbe szépséges feleségével, aki nem csupán szép volt, hanem hűtlen is. Amikor a férj megtudta, hogy szeretett hitvese megcsalja, nem tudta elviselni a bánatot, és öngyilkos lett.
Az asszony azonban továbbra sem nyughatott, és egy kútfúróval kezdett viszonyt, de rá is hamar ráunt. A férfi a halálba menekült.

Ő volt az ötödik áldozat a fekete ablakok, ajtók mögött.

A kikapós özvegy ismét új szerelem után nézett, ám a sors fintora, hogy egy olyan férfiba habarodott bele, aki sportot űzött mind a házasságból, mint a feleségek vagyonának elköltéséből. A házasságszédelgő jól rászedte a csélcsap asszonyt, aki ezután kénytelen volt eladni a kastélyt. Az új tulajdonos azonban nem akárki volt, hanem egy nyugalmazott főtanácsos... hivatalosan. Nem hivatalosan pedig kém, aki mind a németeknek, mind a szovjeteknek, és az angoloknak is előszeretettel szolgáltatott információkat. A kettős ügynök azonban a háború vége felé lelepleződhetett, 1945 februárjában pedig a halálba menekült.

Balatonedeics, Fekete-kastély Forrás: wikipedia

A kúria azóta üresen áll. Egy időben nagykövetségként, majd üdülőként működött, de végül mindenki elhagyta. A Fekete-kastély ma is várja Balatonedericsen, hogy a következő gazdája birtokba vegye...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.