Tehetség: adottság, mely bárhol utat tör, de önmagában nem sokat ér

adottság erény szorgalom magazin munka képesség kitartás tehetség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tehetség nem erény. Ha valamire az átlagosnál fogékonyabbak vagyunk, arra tekinthetünk ajándékként, és örülhetünk is neki, ám ha a kapott adottsággal nem élünk, azt nem aknázzuk ki, akkor hiábavaló, hiszen szorgalom nélkül semmit nem ér. 

Azt mondják, hogy egy karrierben a tehetség 10%, a többi a szorgalom, na és hogy ismerünk-e valakit, aki ismer valakit, aki... De mégis, az ismeretségig eljutni is csak úgy lehet, ha az adottságunkat haszonsítjuk is, és rengeteg munka, szorgalom, energia befektetésével tökélyre fejlesztjük a tudásunkat.

Mi a tehetség?

Rengeteg definíciója van a tehetségnek, melyek mindegyike feltételként állítja ki a kiemelkedően jó képességét valamely területen. Ugyanakkor a jó képesség még nem garancia semmire, hiszen önmagában semmiféle eredményhez nem vezet, márpedig ahhoz, hogy valakiről kiderüljön, hogy tehetséges, valamit fel is kell mutatnia.

Ebben az értelemben a tehetség tehát nem más, mint az egyén veleszületett adottsága és annak kiaknázása érdekében tett erőfeszítéseiből, céltudatos fejlesztéséből létrejövő képesség, mely magasan az átlagos felett van.

Forrás: Shutterstock

Milyen gyakran találkozhatunk tehetséges emberrel?

A populáció körülbelül 25 százalékáról lehet elmondani, hogy nem csak egy adottságot birtokol, hanem valóban tehetséges is, hiszen megvannak azok a speciális tulajdonságai, melyekre szüksége lehet ahhoz, hogy sikert érjen el a saját területén.

Milyen személyiségjegyei lehetnek egy tehetséges embernek?

Ha elfogadjuk, amit a teheségről írtunk, akkor a tehetséges embernek szüksége van néhány olyan tulajdonságra, melynek segítségével a veleszületett adottságát kiaknázhatja.

Forrás: Shutterstock

Számos leírása létezik a tehetségnek, melyek közül a legáltalánosabban elfogadott a Renzulli-féle modell, mely négy összetevőt emel ki. Tehát, amire mindenképpen szükség van hozzá:

  • átlag feletti általános képességek
  • átlagot meghaladó speciális képességek
  • kreativitás
  • feladat iránti elkötelezettség

Az általános képességek közé tartoznak a magas szintű elvont gondolkodás mellett többek között a fejlett anyanyelvi képességek és a jó memória is, de nem árt, ha rendelkezik az egyén hatékony információfeldolgozási stratégiákkal is. Ezek szerepe természetesen más és más az egyes speciális tehetségterületeken.

Az átlagot meghaladó speciális képességek adják meg a tehetség területét, mely a Gardner-féle csoportosítás alapján lehet:

  • nyelvi
  • zenei
  • matematikai-logikai
  • vizuális-téri
  • testi-mozgásos
  • szociális-interperszonális
  • intraperszonális

Ezek a képességek még tovább differenciálhatóak, de ennyire ebben a cikkben most nem megyünk bele a témába, meghagyjuk ezt a pszichológusoknak.

A kreativitásnak egy egész cikket szántunk korábban, azt itt nem fejtjük ki, de az elkötelezettséget érdemes egy kicsit kibontani, hiszen az további alaptulajdonságokat kíván, mint amilyen a versenyszellem, a céltudatosság, a szorgalom és a kitartás, de számos más személyiségjegy segíti még a cél, a feladat iránti elkötelezettséget.

Mikor kell elkezdeni a tehetség kiaknázását?

Vannak, akik már a kisiskolás korban ajánlják a tehetséggondozást, de abban a korban még bőven elég, ha az adottság és érdeklődés felfedezése után hagyjuk, hogy a gyerek magától gyakorolja, fejlessze magát a területen, dierkt, irányított képességfejlesztésre még nincs szüksége, ugyanis a tehetség legtöbbször csupán tizenévesen mutatkozik meg, tehát nagyjából a felső tagozat az, amikor megjelennek a képességek kibontakoztatásához szükséges tulajdonságok is.

Forrás: Shutterstock

A középiskolás kor hozza el az igazán hatékony fejlesztést, akár az iskolai fakultációk, emelt óraszámú tagozatok, speciális osztályok és programok segítik ilyenkor a fiatalokat, hogy az adottásgaik tehetséggé érjenek, hogy majd később, a felsőoktatásba már konkrét célokkal és tervekkel érkezzenek meg.

Mi van akkor, ha valakinek nincsenek különleges adottságai, de különösen érdeklik bizonyos területek?

Ha megvan az ajándékba kapott adottság, melyhez társulnak a fenti személyiségjegyek is, az nyilván egy sokkal gyorsabb fejlődésnek ad teret, hiszen ha a tehetséges ember komolyan veszi azt, amire hivatott, gyorsan fejlődik az adott területe(ke)n. Ám az adottsághoz nem mindig társul szorgalom, céltudatosság és társai, sőt az is előfordulhat, hogy valakinek a zenéléshez van meg a legjkobb adottsága, ő mégis inkább a matematika felé fordulna.

Alapvetés, hogy támogatni ér, erőltetni viszont nem. Akinek nincs különleges adottsága, vagy azzal szembefordulva más irányba indul el sem veszít semmit. Ahogy az elején írtam, a sikeres karrierben az adottság 10 százalék, minden másért dolgozni kell, illetve a minden másnak a jelentős része a kitartó munka, amire bárki képes. Tehát aggodalomra semmi ok, a sikernek nem a kiemelkedő adottság a kulcsa, a kevésbé jó alapokkal induló, de kitartó munkára képes ember is elérhet olyan sikereket, mint különlegesen jó képességű társa, sőt, akár le is körözheti őt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.