Ezek voltak Moldova György utolsó szavai szeretett feleségéhez: megható vallomás

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
halál Moldova György Palotás Katalin gyász vallomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 89. évében, június 4-én hunyt el Moldova György Kossuth-díjas író. 

Moldova György halála előtt kilenc napon keresztül volt eszméletlen állapotban. Szeretett felesége, Palotás Katalin szinte végig fogta a kezét, a legutolsó pillanatig mellette volt.

"Igazából most kezdem felfogni, hogy mi is történt velem, körülöttem, és azzal a drága férfival. Borzalmas volt átélni Gyuri haláltusáját. Az ember tehetetlen és kiszolgáltatott. Próbáltunk vigyázni egymásra, odafigyelni a másikra... Néha néztem őt, és próbáltam belelátni – merthogy ő soha nem panaszkodott" - mondta a Blikknek, hozzátéve, hogy férje mindig magában élte meg az esetleges fájdalmakat, a rosszkedvet.

Moldova György író Fotó: Szabó Gábor - Origo

Palotás Katalin azt is elmondta, hogy Moldova Györgynek már nem voltak igazán tervei, csupán élvezni akarta ezt az életfolyamnak nevezett valamit. Elmondása szerint férje nem félt a haláltól, és soha nem is beszélt róla. Egyedül a rosszulléte előtti napokban érzett rajta valamiféle bizonytalanságot.

"Tudtam, hogy ez az utolsó fejezet Moldova György életművében. Kilenc napig volt eszméletlen. Az orvos, aki megvizsgálta, azt mondta, menthetetlen, és nincs értelme kórházba vinni. Ültem az ágyánál, fogtam a kezét, és a nyolcadik napon már szinte könyörögtem, hogy legyen vége a fájdalmai miatt, amiről ő már nem tudott. Hálás vagyok a sorsnak, hogy mellette, a közelében élhettem, de innen messzire kell mennem, és Szegeden próbálok majd új életet kezdeni. Vagy inkább életben maradni..."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.