Női vs férfi parfüm: különbségek a nemek illatpárbajában

Forrás: parfumcenter.hu -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az asszony illata…ugye milyen fontos? Na meg a férfiaké is. Mindegy, hogy melyik nemhez tartozol, ha az a típus vagy, aki parfüm nélkül meztelennek érzi magát, biztos elgondolkodtál már azon, mégis mi a szent illatmolekulán múlik az, hogy egy illatot férfi- avagy női parfümnek bélyegeznek-e.
Forrás: parfumcenter.hu

Mondanunk sem kell, a nagy megkülönböztetés a modern(ebb) kor eredménye. A 17. században nemhogy mai értelemben vett parfümériák nem léteztek, hanem külön férfi és női illatok sem. Noha akkoriban az illóolajok alkímiáját sokkal természetesebben használták – hiszen jellemzően nem keverték őket mással – a parfümök célja nem változott: azért viseljük őket, mert szeretnénk magunkat erősnek, függetlennek, szexinek, férfiasnak, nőiesnek, vonzónak vagy épp magabiztosnak érezni.

Igen-igen: a nemek illata

Meglepő, de egészen az 1950-es évekig kellett várni, hogy a parfümiparban megkezdődjön a nagy különválás, már ami a férfi és a női illatokat illeti. Az, hogy egy parfümöt a hölgyeknek vagy épp az uraknak szánnak, elsősorban azon múlik, hogy mik a fő alkotóelemei: amíg ugyanis egyes illatok inkább a nők orrának kedvesek, addig vannak olyan jegyek, amelyeknek a férfiak szimata örül jobban. Lássuk, melyek ezek!

A gyengébbik nem illata: női parfümök jellemzői

Vélhetően nem okozunk nagy meglepetést, ha eláruljuk, hogy a női parfümök legfontosabb alkotóelemei között a virágos, gyümölcsös és citrusos illatjegyeket találunk, hiszen ezek garantálják azt a friss és üde végeredményt, amelytől a hölgyek többsége légiesen könnyednek és vonzónak érzi magát. A púderes illatok a tisztaságot, az ápoltságot és a kifinomult nőiességet képviselik, míg a fűszeresebb, keletiesebb aromák a határozottságot és bujaságot sugárzó illatok legfőbb alkotóelemei.

Uraim, ez a férfi parfümök titka

A férfi parfümök jellegzetes illatjegyei között is találunk citrusos aromákat, de gyakoriak a fás-fűszeres vagy épp aromás jegyek, illetve itt is vannak keleties komponensek, de előfordul a vanília is. Az uraknak szánt illatok általában erősebbek és határozottabbak, akárcsak ők maguk!

A parfümök semleges földje: az uniszex illatok

Habár egyetlen szent parfümkönyv sem tiltja, hogy nőként férfi- vagy férfiként női parfümöt válassz magadnak (érdemes egyébként eljátszani az ellenkező nem illataival, izgalmas dolgok sülhetnek ki belőle!), ha ehhez (még) nem érzed magadban a merészséget, érdemes körülnézni az uniszex parfümök között.

Ezeket az illatokat eleve azzal a céllal álmodták meg a parfümőrök, hogy a férfiak és a nők is viselhessék őket.

Illatkülönbségek ide vagy oda, a parfümök birodalmában bárki szabadon kalandozhat, a lényeg, hogy olyan illatot vagy illatokat válassz magadnak, amely – akár csábítani szeretnél vele, akár magabiztosságot remélsz tőle – megadja azt a permetpluszt, amitől kereknek érzed a világot!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.