Folyamatos karbantartás vagy fejvesztett kapkodás?

Forrás: Freepik -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Úgy tűnhet, hogy a dugulás egy olyan derült égből villámcsapás dolog, ami megelőzhetetlen, amivel nincs mit kezdeni. Alkalmanként hatvanezer forint és minden rendben. Egy darabig. Mondjuk újabb harminc napig. Aztán ez a forgatókönyv kezdődik elölről. Nos, matematikai tudás nélkül is ordít, hogy ez bizony nem kifizetődő üzlet. Újra és újra ugyanazért a problémáért fizetni nem igazán pénztárcabarát fordulat. Igen ám, de mi jelenthet megoldást? A megfejtés sokkal egyszerűbb annál, mint ahogy azt a legtöbben gondolják, és talán pontosan ezért veszik oly sokan félvállról. A siker kulcsa a megelőzés!
Forrás: Freepik

Dugulás pár hetente, ez komoly?

Abszolút! Azt tapasztaljuk, hogy azokon a forgalmas helyeken, ahol a WC gyakorlatilag nonstop használatban van, a dugulás, duguláselhárítás havonta többször felbukkanhat. Társasházakban épp úgy nem ritka ez a jelenség, mint mondjuk éttermekben, edzőtermekben, kozmetikákban. De családi házak, lakások esetén is simán előfordulhat ugyanez a helyzet, mert nem csupán a mosdó megterhelésének mértéke az, ami mérvadó, hanem a szennyvízhálózat milyensége is kulcsfontosságú többek között.

Mi a megoldás?

A karbantartás! Azokon a helyeken például, ahol havonta jelentkezik ilyen-olyan fokú dugulás, kéthetenkénti ellenőrzéssel, tisztítással egy az egyben megelőzhető (lenne) a gócpontok kialakulása. Na, ez az, amire kevesen gondolnak, mert látszólag könnyebb súlyos gond esetén cselekedni, mint előre tervezni. Ám ez sem anyagi, sem gyakorlati szempontból nem túlzottan előremutató hozzáállás. Hiszen egyrészt nem mindegy, hogy dugulásonként több tízezer forintot kell-e kifizetni, vagy ellenőriztetésenként pár ezret. Másrészt az sem mellékes, hogy a WC mennyi ideig esik ki a használatból, mert nyilván az elhárítás időt vesz igénybe. Miért is kellene ezeket a kényelmetlenségeket újra és újra és újra végigcsinálni, ha egyszer létezik más megoldás?

Mi segíthet még a karbantartáson kívül?

Új vízvezetékek kiépítése, a szennyvízhálózat renoválása, azaz egy szóval élve: korszerűsítés. Különösen régi épületeknél gyakorlatilag borítékolható, hogy a vízhálózat finoman fogalmazva sem a legjobb arcát mutatja. Tény, hogy ez a fajta beruházás akár milliós nagyságrendet is képviselhet, viszont egyetlen döntés életen át tartó haszonnal járhat. Sőt, akár generációk folyóügyei is megkönnyíthetőek ilyen módon.

Ezen kívül az ipari létesítményekben a zsírtalanításra is illik figyelmet szentelni. A keletkező, lerakódó zsírréteg olyan masszív dugulásokat hozhat létre, hogy azoknak az elhárítása, nos, nem egyszerű feladat. Ráadásul mondjuk egy étteremnél a dugítás folyamata sem túl kellemes, amikor a vendégek kiszolgálásra, a pincérek szabad terepre, a szakácsok pedig dugulásmentes konyhára vágynak.

Hogyan deríthető fel a góc pontos helye?

A duguláselhárítás egyik sarkalatos pontja a góc koordinátáinak precíz meghatározása. Ez olykor kifejezetten egyszerű feladat, viszont nagyon sokszor komoly fejtörést okozhat. Ha nem egyértelműek a jelek, akkor két forgatókönyv adott. Az egyik maga a nagybetűs felfordulás. A padlót, járólapot fel kell szedni, a falat ki kell vésni, miközben persze a csempe nagy része sem maradhat a helyén. Vagy a másik variáció a csatorna-kamerázás. Utóbbi közben járásával mindenféle bontás, rombolás nélkül felfedezhető a probléma pontos helye, és annak típusa. Tehát a sikeres vizsgálódás végén minden releváns információra fény derülhet, így nyomban megkezdődhet az elhárítás, aminek az eredményessége ezek után nem kérdéses. Ráadásul ekkor semmiféle utómunkára és helyreállításra nincsen szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.