Hova milyen színű öltönyt illik viselni? Mit mond az etikett?

Forrás: mrsale.hu -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha öltönyről van szó, akkor sokszor nem könnyű kiválasztani az alkalomhoz leginkább illő darabot. Azonban míg szabás és kialakítás terén főként az alkati adottságok a mérvadóak, addig színek szempontjából az etikettet is nagyon fontos figyelembe venni. Lássuk, milyen szabályok vonatkoznak erre!
Forrás: mrsale.hu

Tisztázzuk: hova készülsz éppen?

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy állásinterjúra, üzleti megbeszélésre, esküvőre mész, vagy hivatalos vendégként jelensz meg, esetleg egy kellemes vacsoraesthez szeretnél felöltözni. Ha a cél az, hogy ne érezd magad egy évnyitóra igyekvő kisiskolás bőrében és megnyerő legyen a külsőd a többiek számára is, érdemes néhány fontos szabályt betartanod. Ebben fogunk neked most segíteni!

Nem vagyunk egyformák

Minden férfinak szüksége van olyan öltönyre, amely bármikor rendelkezésre áll, amit kikaphat a szekrényből amikor szüksége van rá. Azonban mindenki más, így az öltözködésben is eltérőek az igények. Míg egyeseknek az öltöny nem számít bele a hétköznapi viseletbe, úgy sokan vannak, akiknek a mindennapok részét képezik az öltönyök, és főként ilyen ruhadarabok sorakoznak a szekrényükben. Akárhogy is, van néhány fontos iránymutatás az öltöny viselésére vonatkozóan, amelyeket mindenképpen érdemes betartani.

A három fő szín

Mielőtt elmerülnénk az öltöny-etikettben, tisztázzuk, hogy mely az a három alapszín, ami ismert: az egyik a fekete, a másik a sötétkék, a harmadik pedig a szürke. Ez pedig azt jelenti, hogy ezeknek a színeknek mindenképp meg kell jelenni a gardróbban.

A sötétszürke vagy szénszínű öltönyt abban az esetben érdemes választani, ha jellemzően csak ritkán viselsz öltönyt, és csak egy olyan darabot szeretnél a gardróbodban tartani, amely sokoldalúan felhasználható, és gyakorlatilag bármilyen alkalomra megfelel. Ez az a szín, amivel sehol nem lőhetsz mellé.

A fekete és a sötétkék szintén aduászok lehetnek. Az előbbivel azért érdemes vigyázni, mert könnyen túl elegáns lehet a megjelenésed, míg az utóbbi esetében az árnyalattal lehet mellényúlni. Ezt elkerülendő, egy sötétkék öltönyt ne csak bolti világításnál nézz meg magadon, hanem napfényben is, ugyanis van rá esély, hogy végül nem tipikusan sötét árnyalatot sikerül választanod a mesterséges fény miatt – a világosabb viszont már nem az alapdarabok körébe fér bele.

Nem mindegy, hogy sötét vagy világos

A fenti gondolatmenethez hozzáfűzve fontos hangsúlyozni, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy sötét vagy világos színek között válogatsz. A sötét öltönyök formálisabbak és több szituációban megállják a helyüket, míg a világos árnyalatok kifejezetten hétköznapokra ajánlottak. Ezt szem előtt tartva, szűkítheted az öltönyválasztékot, ha ismered az esemény öltözködési etikettjét.

Vadabb színek: szabad vagy sem?

Talán nem meglepő, hogy a piacon levő öltönyök 50 százaléka sötétkék vagy a kék valamilyen árnyalatában tündököl, míg a második helyen a szürke vagy a fekete áll, ami az öltönyök 40 százalékát teszi ki. Ez azt jelenti, hogy a többi szín számára mindösszesen tíz százalék maradt, hogy érvényesülni tudjanak. Különlegesebb színek esetében jó választás lehet a barna vagy a gesztenyebarna, de vannak olyan feltűnőbb öltönyszínek is például, mint akár a zöld vagy a piros, amelyek nem ritkák például esküvőkön. Egyéb rendezvényeken nem kifejezetten ajánlott a viselésük.

Miért fontos megfelelő színű öltönyt választani?

A válasz erre a kérdésre nagyon egyszerű. Ha megfelelő színű öltönyt viselsz, az azt mutatja, hogy tiszteled az adott rendezvény szervezőjét és a jelenlevőket. Bizonyítja, hogy eléggé törődsz azzal, hogy úgy nézz ki, ahogy azt az illem megköveteli. Egy hivatalos üzleti eseményre nem mész feketében, ugyanis ez túl elegáns lenne, de egy barna árnyalat viszont nem kellőképpen méltó az alkalomhoz. Nem marad más, mint egy sötétszürke vagy sötétkék öltöny, ami tökéletesen fog mutatni.

A színek nem csak az etikett miatt fontosak, hanem azért is mert, árulkodhatnak rólad. Egy szakmai találkozón egy hagyományos sötétkék vagy középkék öltöny azt jelezheti, hogy elfogadott szakember vagy. Egy elegánsabb, nagyon sötétkék öltöny vagy egy sötétkék csíkos típus viszont már azt üzenheti, hogy többnek tartod magad másoknál. A túlságosan világoskék öltöny sem a legjobb választás, ezzel ugyanis inkább egy külvárosi szórakozóhely éjjeliőrére emlékeztetheted a jelenlevőket. Ahogy láthatod, az üzleti világban a szín egy finom üzenettel ér fel, éppen ezért mindenképp tudatosan érdemes választani. Ha ismered az irányelveket, akkor szabadon mozoghatsz bennük, és kialakíthatod a saját stílusodat.

A legegyszerűbb módja annak, hogy megtanuld a szabályokat, ha a hagyományos üzleti kombinációkkal dolgozol, vagyis legyen otthon néhány alap öltöny, ing és nyakkendőkombinációd az öltönyökhöz.

Alapvető színszabályok

Ha olyan kiegészítőkről van szó, mint az ing, a nyakkendő vagy a cipő, akkor is érdemes a színek terén körültekintőnek lenni, ezek is sokat számítanak. Természetesen a kiindulópont mindig az öltöny színe kell, hogy legyen, majd ehhez válassz egy színben és mintázatban passzoló inget! Ez lehet az öltönyétől teljesen eltérő árnyalat, de ügyelj arra, hogy mindenképpen harmonizáljon vele. A nyakkendő esetében viszont mindenképpen vissza kell köszönnie az öltöny színeinek – ha egy sötétkék öltönyhöz egy halványsárga inget választasz, a nyakkendő mindenképpen legyen sötétkék, esetleg sárga mintával tűzdelt a teljes harmónia jegyében. Fontos, hogy az ingnek világosabbnak kell lennie, mint az öltöny, a nyakkendő viszont legyen sötétebb, mint az ing.

A lábbelik terén a fekete cipőt a kék, szürke és fekete öltönyökhöz ajánlott viselni, míg a barna cipők a cser, a khaki, a barna és az olíva színekkel harmonizálnak. Ne feledkezz meg a zokniról sem! Ez legyen sötét árnyalatú, és ne villanjon ki belőle a bokád, ha kell, érjen egészen lábszárközépig.

Jó tipp, hogy egy színnek több helyen érdemes megjelennie az öltözékeden, például, ha a cipő barna, akkor az övnek is ilyen színárnyalatúnak kell lennie. Kivételt képez ez alól a vörös és a sárga szín, amik annyira erősek, hogy nem feltétlenül szükséges esetükben betartani ezt a szabályt.

Ha ügyesen kombinálod az elemeket, ugyanazzal az öltönnyel többféle megjelenést is kialakíthatsz, más inggel és nyakkendővel egészen más összhatást kaphatsz.

A fentiekből látható, hogy az elképesztően szélesöltöny választékban bizony könnyű elveszni. Ha megtaláltad a tökéletes árnyalatot, akkor nézz körül a fazonok között, hiszen ez is abszolút alkat- és ízlésfüggő. Ha ügyes vagy, mindig lesz miért nyúlnod a szekrénybe, legyen szó egy üzleti vacsoráról, egy jó barát esküvőjéről vagy akár egy fontos megbeszélésről. Minden helyzetben megfelelően elegáns leszel!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.