Koronázási szertartás: csak az utolsó pillanatban helyezik majd Károly fejére a tömör arany koronát

Forrás: AFP/Manan Vatsyayana -
trónörökös király II. Erzsébet brit királynő koronázás III. Károly II. Erzsébet halála II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
II. Erzsébet halála után fia, Károly lép a trónra, III. Károly néven. A trónöröklési szertartássorozat csúcspontja a koronázás lesz, melyet a Westminsteri apátságban tartanak majd.

A szükséges előkészületek miatt a hivatalos koronázásra valószínűleg várni kell még – II. Erzsébet királynő 1952 februárjában került a trónra, de csak 1953 júniusában koronázták meg.

Az elmúlt 900 évben minden esetben a Westminsteri apátságban tartották a szertartást: Hódító Vilmos volt az első uralkodó, akit ott koronáztak meg, Károly pedig a 40. lesz.

II. Károly brit király Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Az anglikán vallási szertartást Canterbury érseke celebrálja, a szertartás része lesz a zene és felolvasás mellett az új uralkodó narancs-, rózsa-, fahéj-, pézsma- és ámbraolajjal való felkenésének rituáléja.

A szertartást élőben lehet majd követni, így az új király a világ szeme láttára teszi majd le a a koronázási esküt. A ceremónia során új szerepének jelképeként megkapja az országalmát és a jogart, és a szertartás csúcspontján Canterbury érseke a fejére helyezi Szent Edward koronáját. Erre csak az utolsó percekben kerül majd sor, aminek az egyik oka az, hogy az 1661-ből származó korona tömör arany és 2,23 kilogramm a súlya.

A királyi esküvőkkel ellentétben a koronázás állami esemény, aminek költségeit a kormány fizeti, így a vendégek listájáról is maga dönt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.