Itt vannak a kormány legújabb döntései: marad a benzinár-, és az élelmiszerárstop

Gulyás Gergely magyar kormány kormányinfo döntés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gulyás Gergely többek között arról beszélt, hogy a kormány meghosszabbítja a benzin, a kamat, és az élelmiszerárstopot.

A rendkívüli kormányinfó pár perccel negyed 2 után kezdődött. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője először arról beszélt, hogy a háború és az arra adott szankciók brutális energiaáremelkedéshez vezetett.

Ennek ellenére a magyar kormány meghosszabbítja a benzin és élelmiszerárstopot, a kamatstopot pedig legalább fél évvel meghosszabbítják.

Nagy Márton elmondta, hogy a kormány támogatja az energiaintenzív kis-és középvállalkozásokat, mind áram, mind pedig gáz esetén. Nagy Márton arról beszélt, hogy az energiaintenzív vállalkozások azok akiknek a nettó árbevételének 3 százaléka az energiára ment. A program október 1-jével indul és 2023 végéig tart.

Az egyik elem a működési költségek és a beruházási költségek támogatása - tette hozzá. A működési költségek esetében a tavalyi évhez képest az árnövekedés 50 százalékát fizetik ki októberben, novemberben, decemberben. A beruházási költségek esetében az önerő támogatásában segítik a kkv-ket 15 százalékig - mondta a miniszter.

Emellett a gyárakat is megsegítik, és elindul egy új munkahelyvédelmi-akcióterv.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás később az Európai Bizottságról is beszélt, és azt mondta, a megállapodás része, hogy azokat a vállalásokat teljesítsük, amit a bizottság felé vállaltunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.