Színpadon akarták kivégezni a U2 frontemberét, Bonót

Forrás: AFP/Robyn Beck -
Bono frontember terrorfenyegetés U2 életveszély család IRA énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Surrender, azaz Megadás lesz a címe a U2 frontembere életrajzi könyvének, melynek 40 fejezete a zenekar egy-egy dalának a címét kapta. A memoárban Bono arról is ír, hogy az elvei miatt hányszor fenyegették meg életveszélyesen őt és családját. 

Volt idő, amikor Bono és családja rettegésben élt terroristák folyamatos fenyegetései miatt, melyeket annak köszönhetett, hogy mindig kiállt az elvei és bizonyos, neki fontos ügyek mellett, és azoknak dalaiban is hangot adott.

U2 - a fotón balról a második az énekes, Bono Forrás: AFP/Robyn Beck

A békepárti énekes folyamatosan szólal fel az elnyomással, a rasszizmussal és a gyilkolással szemben, ami számos radikális szervezetnél kiverte a biztosítékot. Ezért sokszor volt életveszélyben ő és családja is. Előfordult, hogy az IRA fenyegette meg, hogy meg fogják ölni a feleségét, Alit, egy amerikai fellépésén pedig le akarták lőni a zenészt.

Egy arizonai koncerten Martin Luther Kingről akartak megemlékezni, ezért a helyi szélsőjobbosoktól kaptak egy fenyegető üzenetet, hogy a koncert alatt le fogják lőni a négygyerekes frontembert.

"Elkezdtük a dalt és egyszer behunytam a szemem. Egy pillanatra azt hittem, most jön a vég. Aztán kinyitottam a szemem és láttam, hogy a basszusgitárosunk, Adam Clayton ösztönösen elém állt, hogy a testével óvjon, ha röpülnek a golyók" - emlékszik vissza a sztár, akinek családját békepárti álláspontja miatt nemcsak az IRA, hanem a Sinn Féin ír nacionalista banda egyik vezetője, Gerry Adams is megfenyegette.

"A rendőrség értesített, hogy egy dublini bandavezér azt tervezi, hogy elrabolja az embereivel a lányaimat és a feleségemet. Hónapok óta figyelték a házunkat és egy részletes, bonyolult tervet dolgoztak ki az akcióra. Szerencsére nem lett ebből semmi, de pokoli napok voltak" - vallotta be Bono, akit soha semmilyen fenyegetés nem tudott annyira megtörni, hogy ne álljon ki azokért az ügyekért, melyekben hisz - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.