Maskarák, munkatilalom és szánkózás - így ünneplik a farsangot más országokban

Forrás: NurPhoto via AFP/Luigi Berengo/LiveMedia/NurPhoto/Luigi Berengo
Forrás: NurPhoto via AFP/Luigi Berengo/LiveMedia/NurPhoto/Luigi Berengo -
szokások farsang hagyományok magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A farsang a mulatságok, bálok és a finom falatok időszaka nálunk. Ilyenkor fánkot sütünk, maskarába bújunk és vidámsággal próbáljuk elűzni a tél zordságát. De vajon hogyan ünnepelnek a világ többi részén?

Mikor van farsang?

A farsangi időszak minden évben vízkereszttől egészen hamvazószerdáig tart, mégis mindig más időszakra esik, már ami a farsang utolsó napját illeti. A kezdete, azaz vízkereszt, január 6-án van, a vége, azaz hamvazószerda azonban egy mozgó ünnep (mindig a húsvét határozza meg), amely idén február 23-ra esik. Itthon számos szokás és hiedelem kapcsolódik ehhez az időszakhoz, például

régen ilyenkor tartották az asszonyfarsangot, amikor a nők férfiruhába bújtak és egész nap úgy mulattak, mint az erősebbik nem tagjai. De ez az időszak a párválasztásban is nagy szerepet játszott,

hiszen ekkor rendezték a bálokat, amelyek remek lehetőséget biztosítottak a társas érintkezéshez és az udvarláshoz. Esküvőket is szívesen tartottak a farsangi időszakban, mivel ezt követően követően megkezdődött a böjt, akkor pedig már nem lehetett mulatságokat rendezni. Farsang havához számos jóslat és babona is köthető, így a medve és az árnyéka megmondja, meddig tart még a tél, a megszentelt gyertya pedig jó szolgálatot tett kísértetek és rontás esetén is.
De mi a helyzet a világ egyéb pontjain?

Olaszország

A világ sok pontján a farsang egyenlő a karneválok időszakával, és ha karnevál, akkor szinte biztos, hogy a legtöbb embernek a velencei karnevál ugrik be elsőnek. A színes, álarcos mulatságot nem csupán a lagúnák és gondolák városában rendezik ilyenkor meg, de szinte országszerte mindenhol. Ilyenkor egész Velence egy hatalmas felvonulássá változik, ahol a szemkápráztató jelmezeké, a díszes álarcoké és persze a féktelen jókedvvé a főszerep.

Egész Velence egy hatalmas felvonulássá változik Forrás: NurPhoto via AFP/Luigi Berengo/LiveMedia/NurPhoto/Luigi Berengo

Brazília

A karnevál szóról Velencén kívül biztosan a riói karnevál is sokaknak beugrik. Ez nem is véletlen, hiszen

a farsangi időszakban mondhatni Rio de Janeiro a világ fővárosává válik.

A portugál eredetű (Entrudo) mulatság jelenlegi formájában csupán a XX. század eleje óta létezik, mégis mindenki hallott már „ A Parádéról", ahol a gyönyörű jelmezek mellett a szamba áll a figyelem középpontjában.

A farsangi időszakban mondhatni Rio de Janeiro a világ fővárosává válik Forrás: AFP/Mauro Pimentel

Németország

Még mindig a karneváloknál maradva egy kevésbé közismert karnevál is várja a mulatozni vágyókat, méghozzá Köln városában. A Rheinish Carnivalt avagy más néven a Kölner Karnevalt az „ötödik évszaknak" is szokás nevezni és hivatalosan jóval hosszabb ideig tart, mint olasz vagy brazil társai, ugyanis minden év 11. hó 11-én 11 óra 11 perckor veszi kezdetét, s bár az adventi és karácsonyi időszakra felfüggesztik, összességében egészen hamvazószerdáig tart. Csúcspontja a Rosenmontag, azaz a rózsa hétfő, amelyen álarcos sokadalom lepi el Köln utcáit.

Csúcspontja a Rosenmontag, azaz a rózsa hétfő Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

Oroszország

Oroszországban (és más pravoszláv országokban is) a farsang maszlenyica névre hallgat és egy egyhetes ünnepséget takar. Az oroszok ebben az időszakban már nem fogyasztanak húst, viszont annál több blinit (palacsintát) esznek, amely a maszlenyica hagyományos étele – ezt nem csupán lekvárral, édesen kedvelik az oroszok, de előszeretettel tesznek rá sós feltéteket is, mint a kaviár, a tejföl vagy a gomba. Ráadásul

A farsang maszlenyica névre hallgat és egy egyhetes ünnepséget takar Forrás: Shutterstock/Bearfotos

a farsangi hét minden napjának megvan a maga szerepe, a maszlenyica második felében pedig (csütörtöktől vasárnapig) tilos a munkavégzés.

Finnország

A finnek farsangja a laskiainen, amely a többi országhoz hasonlóan a húsvétot megelőző vidám időszak, igaz itt nincs beöltözés vagy karnevál, van helyette azonban nagy szánkózás. Ebben az időszakban a finnek hernekeittot esznek, amely egy sűrű, füstölt csülökkel gazdagított borsóleves – mivel régen azt tartották, hogy ha húshagyókedden zsíros ételt esznek, akkor mind a termés bőséges lesz az évben, mind pedig az állatok jól híznak majd.

Itt nincs beöltözés vagy karnevál, van helyette azonban nagy szánkózás Forrás: Shutterstock/The Art Of Pics

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.