Úgy tűnik, a pénz mégis boldogít, de csak bizonyos összeg fölött

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Volodymyr TVERDOKHLIB/Shutterstock. No use without permission./Volodymyr Tverdokhlib -
boldogság kutatás pénz gazdagság jólét frusztráció jóllét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vajon a boldogság arányos az ember jövedelmével? Számos tanulmány próbált már választ adni erre a nagyon filozófiai kérdésre, lássuk, mire jutottak.

A "boldogít-e a pénz" kérdésköre egyidős a készpénz feltalálásával. A legtöbb filozófus nemmel válaszol, ha a jólét kulcsa és az anyagiak közti összefüggést firtatják, mások szerint azonban a "zöldhasú" jelentős kényelmet nyújt egy olyan társadalomban, mint amilyen a miénk. Megint mások úgy gondolják, hogy „nem, a pénz nem boldogít, de jelentősen hozzájáru al jóllétünkhöz".

A tudomány is megpróbálta megválaszolni ezt a kérdést. S hogy mi a válasza? Nos, úgy tűnik, hogy a pénz és a boldogság összefügg egymással. De a hogyan, az azért ennél kicsit bonyolultabb.

Vajon a pénz boldogít? Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2023 Volodymyr TVERDOKHLIB/Shutterstock. No use without permission./Volodymyr Tverdokhlib

Akkor most boldogít, vagy sem?

„A pénz nem boldogít." - Mindenki hallotta már ezt a közmondást, de nem meglepő módon kevesen hiszik el! 2018-ban az egyesült államokbeli Purdue Egyetem kutatóit a pénz és a személyes elégedettség közötti kapcsolat érdekelte. A kutatók úgy hiszik, sikerült felmérniük, mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy valaki elégedett legyen az életével.

A tudósok egy nagy adatbázist használtak fel, amelyben 164 országból több mint 1,7 millió 15 év feletti személy szerepelt. A résztvevőknek kérdéseket tettek fel az életükkel való általános elégedettségükről, valamint a jólétükről és a vásárlóerejükről. Ezeket a tényezőket használták fel a „szubjektív jóllét" nevű index értékelésére.

A résztvevők válaszait megvizsgálva a tudósok azt találták, hogy a számok látszólag kilógnak az általuk „jövedelemtelítettségnek" nevezett jelenségből. Más szóval, van egyfajta küszöb, amelyen túl a pénz már nem a jólét szinonimája.

A pénz boldogít, de csak egy bizonyos pontig

A Nature Human Behaviour folyóiratban megjelent tanulmány szerint átlagosan évi 75 000 dollár, ami körülbelül 69 000 euró, azaz nagyjából 27 millió forint, ha az élettel való általános elégedettséget vesszük figyelembe, és 41 000-55 000 euró, ha az érzelmi jóllétet vesszük figyelembe. Ezeken a meglehetősen jelentős éves bevételeken túl a pénz jótékony hatásai elhalványulnának.

A "boldogság ára" a bérekkel együtt nőtt

Három évvel később, 2021-ben egy másik tanulmány is meg jelent a témában. A kissé eltérő elemzési módszerek ellenére (a boldogságot ad hoc alapon számították ki, és nem általában), a következtetések lényegében ugyanazok voltak. Ahogy az összefoglalóban olvashatjuk:

"Ebben a cikkben egy nagy amerikai mintából származó több mint egymillió, a jólétről szóló, valós idejű jelentés azt mutatja, hogy a lelki elégedettség lineárisan növekszik a jövedelem emelkedésével, azaz a magasabb jövedelmek tovább javíthatják az emberek mindennapi jóllétét."

Más szóval, minél magasabb egy személy jövedelme, annál valószínűbb, hogy jól érzi magát az életében.

Ez olyan értelemben logikusnak tűnik, hogy a pénz hatékony eszköz a frusztráció és a gondok különféle forrásainak megszüntetésére, legyen szó anyagi, egészségügyi vagy bármilyen, pénzzel orvosolható bajról. De vigyázat, ez nem jelenti azt, hogy egy gazdag ember különösen elégedett az életével, vagy hogy a milliárdosok a legboldogabb emberek a Földön - írja a Maxisciencis.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.