Nagynénje és nagybátyja fogadta örökbe a szíriai romok alatt született babát

Forrás: AFP/Rami Al Sayed -
Afraa földrengés örökbefogadás Szíria csodababa Törökország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ minden tájáról jelentkeztek emberek, hogy örökbe fogadnák Afraát, akit édesanyja a romok alatt hozott világra, de a nagynénje és a nagybátyja úgy döntött, magukhoz veszik a kicsit, így az újszülött kislány a családjával maradhat. Már új nevet is adtak a gyermeknek. 

A kislány édesanyja, édesapja és négy testvére meghalt a február 6-i földrengésben, az északi, Aleppó tartományban található Jindersi városában lévő lakóházuk pedig megsemmisült.

Több mint 10 órával a földrengés után találtak rá a mentők az újszülött babára, akit a köldökzsinórja még mindig a halott édesanyjához kötött. Nagybátyja, Khalil al Sawadi segített őt megmenteni, majd kórházba vitte, ahol a hatóságok Ayának nevezték el, ami arabul „Isten jele".

Szombaton az autókereskedő nagybácsi és felesége, Hala hivatalosan is örökbe fogadta a kislányt. A párnak már van négy lánya és két fia, így a pici, akit néhai édesanyja után Afraának neveztek el, nem lesz egyedül.

Khalil al-Suwadi a karjaiban tartja unokahúgát, Afraát, a szíriai "csodababát", aki a február 6-i, Törökországot és Szíriát sújtó földrengés után, a romok alatt született, a lázadók uralta észak-szíriai Jindayris városában Forrás: AFP/Rami Al Sayed

Khalil al Sawadi az AP hírügynökségnek azt mondta, most már Afra is az ő gyermeke, nem fog kölönbséget tenni közte és saját gyermekei között.

„Drágább lesz, mint a saját gyermekeim, mert ő őrzi meg az apja, anyja és testvérei emlékét. „Úgy fogom nevelni, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt" - nyilatkozta az örökbefogadó apa, aki jelenleg nincs könnyű helyzetben, mert családja otthona szintén megsemmisült a földrengésben. Ennek ellenére feleségével úgy gondolják, hogy a kislány náluk van a legjobb helyen.

Afraát, miután kimentettek a romok alól csodababaként emlegették, fotói körbejárták a világot. Rengeteg ember felvette a kapcsolatot a kórházzal, ahova szállították, felajánlva, hogy segítenek neki, és sokan önként vállalták, hogy örökbe fogadják. Néhányan még azzal is próbálkoztak, hogy annak ellenére, hogy különböző családi nevük van, rokonságban állnak vele.

Mivel ez egyre nagyobb aggodalomra adott okot, félő volt, hogy elrabolhatják a kicsit, rendőröket állítottak az ágya mellé, hogy vigyázzanak rá, és nagybátyja is gyakran meglátogatta őt a kórházban.

Az örökbefogadási papírok kitöltése közel két hetet vett igénybe, ez alatt az idő alatt a kórház DNS-tesztet végzett, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az újszülött és a nagynénje rokonok.

Dr. Hani Maarouf, a gyermek orvosa elmondta, hogy Afraa nagyon jó egészségnek örvendett, amikor elengedték, hozzátette, ő is szomorú volt, de néhány nővér sírt, amikor örökbe fogadó szülei elvitték a kicsit.

Szíriában több mint 5800 ember halt meg a földrengés következtében. Törökországban, a 7,8-as erősségű földrenés epicentrumában pedig 39 ezren hunytak el - írja a Sky News.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.