Korunk láthatatlan népbetegsége: a fogcsikorgatás

Forrás: istockphoto -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fogcsikorgatás vagy fogszorítás korunk "láthatlan népbetegsége". Az általa okozott problémák sokszor annyira komplexek és a fogaktól távolinak tűnnek, hogy nem is hozzuk kapcsolatba a kiváltó okkal. Az emberek nem is gondolnák, hogy sokszor mozgásszervi panaszaik, arc-, nyak,-váll fájdalmuk, fülzúgásuk, migrénjük vagy alvászavaruk hátterében akár rágószervi okok is állhatnak.

Fogcsikorgatás, fogszorítás leggyakoribb kiváltó oka a stressz, illetve a helytelen fogérintkezések. Kiválthatják gyógyszerek/drogok mellékhatásai is.

Mikor a fogak helytelen találkozása nem teszi lehetővé az izmok erejének egyenletes elosztását, éjszaka (vagy akár ébrenlétkor) izmok és fogak háborúznak az alsó állcsont kényelmes helyzetének keresgélése közben.

Forrás: istockphoto

Ezen mozgások során a fogak kophatnak, töredezhetnek érzékennyé válhatnak. Az izmok megfeszülhetnek, kényszertartást vehetnek fel. A kényszerhelyzetbe szorult alsó állcsontunkat egész testünkkel kompenzáljuk, emiatt nyak és vállfájdalmaink keletkezhetnek. Nagyon gyakran a fejfájások és migrének hátteráben is ilyen kóros érintkezések állnak.

Ezek a kellemetlen hatások könnyedén kivédhetőek, megelőzhetőek, vagy a meglévő panaszok könnyen enyhíthetőek. A terápia jellemzően különböző éjszakai harapásemelővel történik, melynek szakszerű elkészítése ezen problémák nagyrészét megoldhatja.

Ugyanakkor véglegesebb megoldás a fogak ideális érintkezésének létrehozása, pl. fogszabályozással vagy tömésekkel, fogpótlásokkal, vagy akár a meglévő fogak "becsiszolásával".

Ha Ön is azt sejti, hogy ilyen probléma állhat meglévő panaszai mögött, érdemes szakemberhez fordulni. Dr. Hargitai Máté a Hargitai Dental Studio vezető fogszakorvosa nagy tapasztalattal rendelkezik állkapocsizületi panaszok kezelésében, így Önnek is segíthet megtalálni az Ön számára legideálisabb megoldást.

HARGITAI DENTAL STÚDIÓ

1085 Budapest, Stáhly u. 2.
Telefon: +36-70-624-3909
E-mail: fogorvos@drhargitai.hu
Kapcsolattartó: Dr. Hargitai Máté
drhargitai.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.