"Húsz percig próbáltam újraéleszteni az embert, akit a világon a legjobban szerettem" - könnyek között nyilatkozott Török Ádám özvegye

Forrás: MTI/Soós Lajos -
özvegy gyász pályatárs fuvolista Török Ádám zenész
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tegnap érkezett a hír: elhunyt Török Ádám, a magyar jazz-rock kiemelkedő alakja, énekes, dalszerző, fuvolaművész. 

Túl volt egy stroke-on a 75 éves zenész, melyből lassan, de biztosan felépülni látszott. Olyannyira, hogy teljes erőbedobással készült a számára nagyon fontos eseményre, a májusi koncertjére, melyen teljes életművét foglalta volna össze. Özvegye elmondása szerint ez töltötte ki minden gondolatát, ezzel kelt és ezzel feküdt. Aznap is, mielőtt megcsókolta volna a párját, hogy aztán örökre elaludjon.

Budapest, 2018. február 20. Az akkor 70 éves Török Ádám fuvolista, énekes, dalszövegíró, a Mini együttes alapítója és frontembere Forrás: MTI/Soós Lajos

"Keresem a szavakat, s keresem a kapaszkodót is az életben. Látom magam előtt Ádám arcát, ahogy rám mosolyog. Néhány órája történt, de olyan, mintha egy másik világban éltük volna át a pillanatot. Hétfő este azt mondta nekem: milyen jó, hogy mi vagyunk egymásnak, s hogy ilyen harmóniában, boldogságban tudunk élni. Aztán megcsókoltuk egymást" - meséli a Blikknek az özvegy, aki éjjel aztán furcsa hangokra ébredt. Azonnal férjéhez ugrott, simogatta, próbálta felébreszteni, de nem sikerült, ezért mentőt hívott.

"Húsz percig próbáltam újraéleszteni azt az embert, akit a világon a legjobban szerettem.
Húsz percig nyomkodtam, masszíroztam, és közben könyörögtem a Jóistennek, hogy ne vegye el tőlem. Aztán a mentősök folytatták újabb húsz percig. Ádám a karjaim között halt meg. Egyszer azt mondta nekem, majd így, álmában szeretne elmenni. Olyan nyugodt volt az arca, soha nem fogom elfelejteni. Reggel óta csörög a telefonom, meglett férfiak sírnak és búcsúztatják Török Ádámot" - mondta zokogva Dóri, a legendás fuvolista felesége.

Török Ádám több zenésztársa is nyilatkozott, közöttük a Bikini együttes tagja, Németh Lojzi, aki furcsa és felkavaró érzésekről beszélt, s elmondta, hogy egész éjjel nem tudott aludni, forgolódott, rossz érzései voltak barátja halálának éjszakáján.

"Ki merem jelenteni, méltatlanul távozott, soha nem becsülték meg eléggé. Egy Kossuth-díj mindenképpen kijárt volna neki. Rendszeresen beszéltünk, és terveztük a májusi bulit, amelyre már soha nem kerülhet sor" - mondta el a jóbarát.

Karácsony János a laptól tudta meg, hogy kollégája elhunyt: ő arról beszélt, hogy Török Ádám munkássága az egész karrierjére kihatott.

"Sokkhatásként ért most a halálhíre. Mindenki szerette őt. Néhány hónapja együtt szerepeltünk egy irodalmi klubban, tele volt tervekkel" - nyilatkozta.

Legjobb barátja, Köves Pinyó, a Piramis együttes dobosa is megszólalt:

"Fél nyolckor Dóri hívott telefonon zokogva – mondta. Igazán fel sem fogtam a mondatait, hogy Ádám örökre elaludt az éjjel. Szíven ütött, keményen odavert ez az egész. Nem is a barátom, inkább a testvérem volt. Hosszú évekig játszottunk együtt, nála jobb embert keveset ismertem. Élmény volt a közelében lenni. Hihetetlen életszeretet és jókedv sugárzott belőle."

Horváth Charlie is megszólalt a tragikus hír kapcsán, ő így emlékezett Török Ádámra:

"Jó haver volt. Szerethető ember. Minden csütörtökön találkoztunk néhányan mi öregek, s hol nosztalgiáztunk, hol megváltottuk a világot. Most csütörtökön is így lesz. Ádám ott lesz velünk, gyertyát gyújtunk és koccintunk az emlékére."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.