Mesterséges intelligencia segítségével készült hamis interjú miatt tesz jogi lépéseket Michael Schumacher családja

Forrás: DPPI via AFP/Dppi F -
címlap interjú Corinna Schumacher Forma-1 mi (mesterséges intelligencia) F1 Michael Schumacher AI (Artificial Intelligence) jogi eljárás mesterséges intelligencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Michael Schumacher családja jogi lépéseket tervez egy német magazin ellen, amely mesterséges intelligenciával készített interjút közölt a Forma-1 legendájával.

A német Die Aktuelle címlapon exkluzív interjút ígért Schumacherrel, aki 2013 decemberében súlyos síbalesete miatt agysérülést szenvedett, és azóta nem szerepel a nyilvánosság előtt.

A magazin azt állította, hogy megvolt az első interjú a hétszeres F1-es bajnokkal, melyben, ahogy ígérte: "Nincs sovány, ködös félmondat a barátoktól. Csak válaszok tőle, Michael Schumachertől!"

Csak a megjelenés után derül ki, hogy a cikket egy MI chatbot generálta.

A Schumacher család szóvivője az ESPN-nek megerősítette, hogy jogi lépéseket tesznek a bulvárlap ellen.

MICHAEL SCHUMACHER 2001. Magyar Nagydíj Forrás: DPPI via AFP/Dppi F

A síbaleset óta a család mindent megtett, hogy megvédje Michael magánéletét, így egészségi állapota nem ismert. Feltételezések szerint a család svájci otthonában tartózkodik.

A Die Aktuelle-nek nem ez az első próbálkozása a Schumacherekkel. 2014-ben a magazin Michael és felesége, Corinna képét tette közzé a címlapon, „Felébredt!" címmel, ám a cikk nem a sportolóról, hanem olyan emberekről szólt, akik kómából ébredtek fel.

2015-ben a magazin pert nyert Schumacherék ellen - a jogi lépéseket akkor azért tette meg a család, mert a lap azt írta a címlapon, hogy Corinna életében új szerelem apott helyet, de a cikk valójában a pár lányáról, Gináról szólt.

Corinna Schumacher csak az F1-es karrierjét bemutató Netflix dokumentumfilm végén beszélt férje állapotáról, akkor azt mondta:

"Michael itt van. Másképp, de itt van, és ez erőt ad nekünk. Együtt vagyunk. Együtt élünk az otthonunkban. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy Michael jobban érezze magát, és érezze a családi köteléket. És nem számít, mi az, én mindent megteszek, amit csak lehet. Családként próbálunk tovább élni, ahogy Michael mindig is szerette volna. És folytatjuk az életünket. De - ahogy mindig is mondta -, a magánélet magánügy. Nagyon fontos számomra, hogy továbbra is megtarthassa a magánéletét, amennyire csak lehetséges. Michael mindig is védett minket, most pedig mi védjük őt."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.