Vizsgáznia sem kellett, úgy kapta meg színészi diplomáját Törőcsik Mari

Forrás: Zih Zsolt/MTVA Fotóarchívum/MTI -
vizsga diploma színművész Törőcsik Mari Molnár Piroska legenda Pásztor Erzsi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Törőcsik Mari az egyik legtöbbet díjazott színművészünk két éve hunyt el. Pályatársa, Pásztor Erzsi árult róla el eddig sosem hallott titkokat.  

Háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ő volt Törőcsik Mari, a sokoldalú őstehetség, aki már főiskolásként is elkápráztatta metesreit és hallgatótársait. Olyannyira, hogy a diploma megszerzéséhez neki vizsgáznia se kellett.

Törőcsik Mari a Makk Károly filmrendező 87. születésnapját ünneplő Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában Forrás: Zih Zsolt/MTVA Fotóarchívum/MTI

"Most olyasmit mesélek el Törőcsik Marival kapcsolatban, amit csak kevesen tudnak. Ez a különleges szépségű és tehetségű lány úgy kapott diplomát, hogy nem vizsgázott a Színművészeti Főiskolán. Néhány évfolyammal felettem járt, s bevallom, ott az intézmény falain belül csodálattal néztem őt, ha olykor találkoztunk. Hihetetlen természetesség sugárzott belőle. S amíg a csoporttársai a főiskola befejeztével a vizsgaelőadásukra készültek, Törőcsik az akkori Nemzeti színpadán az egyik lány, Solvejg szerepében tündökölt Ibsen Peer Gynt című drámájában. Ez volt Mari vizsgaelőadása, nagyközönség előtt, már-már az élet színpadán" – ezt Pásztor Erzsi mondta a mvésznőről, aki bérmilyen karaktert formált meg, azt olyasn hitelesen tette, hogy nem volt ember, aki ne itta volna minden szavát.

Molnár Piroska, aki a 85 évesen elhunyt színészlegenda barátja volt, pótolhatatlan veszteségnek tartja a halálát:

"A mai napig nem tudtam feldolgozni Törőcsik Mari halálát. Odafigyeltünk egymásra, rendszeres kapcsolatban voltunk. Hol személyesen, hol telefonon beszélgettünk. Amikor megbetegedett, és egyre rosszabb állapotba került, bementem hozzá a kórházba, s fogtam a kezét. Kivételes képességű művész és imádni való ember volt. Pótolhatatlan..."

Törőcsik Mari élete utolsó szkaszában Velemben élt, imádta a települést és a házat, melyben lakott, és ami halála óta üresen áll - írja a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.