Meglepő felfedezés: az emberi agy előnyben részesíti a bal oldalról érkező hangokat

Forrás: Pinterest -
agy fül hang felfedezés érzelmek
A Lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (EPFL), a Lausanne Egyetemi Kórház és a svájci Lausanne Egyetem idegtudósai furcsa dolgot fedeztek fel: az agy elfogult a kellemes hangok irányában. Szóval, ha legközelebb édes kis semmiségeket suttognál szerelmed fülébe, érdemes a bal oldalát megcélozni.

13 felnőtt agyát vizsgálva arra jutottak, hogy a pozitív emberi hangok, mint amilyen a nevetés, erősebb idegi aktivitást váltanak ki az agy hallórendszerében, ha bal oldalról érkeznek, ami arra utal, hogy az emberi hallókéreg kifejezetten a hangok irányára van kiélezve.

Az, hogy miért van preferencia, nem tudni – a kísérletek csak a hallókéreg aktivitásának változásaira összpontosítottak. Az, hogy miként értelmezi valaki ezeket a hangokat, a jövő kutatásainak lehet témája.

A bal fülünk könnyebben képes azonosítani az érzelmi tónust a másik ember hangjában Forrás: Pinterest

Ennek ellenére korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a bal fül könnyebben képes azonosítani valakinek az érzelmi tónusát, ami valamilyen mögöttes specializációra utal. Mivel a bal fül először a hallókéreg jobb féltekéjének küldi az információkat, feltételezték, hogy az agy jobb oldala jobban képes feldolgozni az érzelmeket, mint a bal oldal.

Azonban ezek a legutóbbi eredmények azt sugallják, hogy nem ez a helyes válasz. Amikor a vizsgálat résztvevői boldog emberi hangokat hallgattak három különböző irányból – akár balról, középről vagy jobbról –, a hallókéreg mindkét oldala aktiválódott. Ám a bal oldalon hallott felvételek sokkal erősebb neurológiai választ váltottak ki.

"Ez nem fordul elő, ha a pozitív hangok elölről vagy jobbról jönnek" - mondja Sandra da Costa, az EPFL idegkutatója.

"Kimutattuk azt is, hogy a semleges vagy negatív érzelmi töltetű hangok, például az értelmetlen magánhangzók vagy ijedt sikolyok, valamint az emberi hangon kívüli hangok nem rendelkeznek ezzel a baloldali kapcsolattal."

A zaj iránya nyilvánvalóan befolyásolhatja a hang minőségét – gondoljon a mentőautó szirénájára, amint az Ön felé halad, majd távolodik; ez hatással lehet a felfogásunkra is.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a fenyegető hangokat gyakran baljóslatúbbnak és idegesítőbbnek érzékeljük, mint a távolodó hangokat. A bizonyítékok pedig azt sugallják, hogy az embert könnyebben felizgatja, ha maga mögött hall valamit.

A bizonyos irányokból érkező zajokra való fokozott érzékenység evolúciós eredetű. Egy ember túlélése az elmúlt évezredekben kétségtelenül attól függött volna, hogy mennyire gyanakszik a hátulról érkező hangokra.

"Jelenleg nem ismert, hogy az emberi fejlődés során mikor jelenik meg az elsődleges hallókéreg preferenciája a pozitív emberi vokalizációk iránt, és hogy ez egyedülállóan emberi tulajdonság-e" - mondja Stephanie Clarke idegkutató.

"Amint ezt megértjük, spekulálhatunk, hogy ez a kézpreferenciához vagy a belső szervek aszimmetrikus elrendezéséhez kapcsolódik-e" - tette hozzá a kutató.

A tanulmány a Frontiers in Neuroscience című folyóiratban jelent meg - írja a Science Alert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.