Különleges és ritka fekete lyukat fedezett fel a NASA

fekete lyuk NASA Hubble-űrteleszkóp felfedezés Hubble
A Földtől mintegy közel 10 ezer kilométerre lévő, egy, az emberi szem számára láthatatlan csillaghalmazban a Napnál csupán 800-szor nagyobb, ám több százezer csillagot magában rejtő fekete lyukat fedezett fel az űrügynökség. 

Az amerikai űrkutatási hivatal a legendás Hubble űrteleszkóppal vizsgálta, mi lehet a csillaghalmaz közepén.

"Az új megfigyelés egy furcsa "köztes tömegű" fekete lyuk, egy furcsaság, amivel kapcsolatban a tudósoknak sok kérdésük van - például, hogy miért ilyen ritkák?" - mondta el a felfedezésről a NASA szakembere, Eduardo Vitral.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban nemrég megjelent kutatás kifejtette, hogy a csillagok mozgását valószínűleg egy erős súlypont befolyásolta.

A NASA szakembere azt is elmondta a Messier 4 névre keresztelt csillaghalmazról, hogy az a Földhöz legközelebbi ilyen rendszer, mintegy 6000 fényévnyire található, melyet most megpróbálnak az űrteleszkóp segítségével jobban feltérképezni - írja a Daily Star.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.