Országos Katasztrófavédelem: a villámárvizeket sem előre jelezni, sem azokra felkészülni nem lehet

Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/facebook -
Mukics Dániel villámárvíz Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság
Kedd óta 731 esetben kellett intézkednie a katasztrófavédelemnek a villámárvizek és az erős szél okozta károk miatt. Az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy bár ezekre az esetekre nem lehet felkészülni, néhány óvintézkedést tehetünk.

"A villámárvíz az, amikor annyi víz esik le hirtelen, hogy a talaj nem tudja felszívni, a csatornahálózat nem tudja elvezetni: akkor a sík terepen gyakorlatilag átmenetileg kis tavak alakulnak ki, a dombos területen pedig villámárvizek alakulnak ki, amelyek elsodornak mindent. Nem lehet ezekre igazán felkészülni, nem lehet ezeket előre jelezni, nagyon gyorsan jönnek, és amilyen gyosan jönnek - 1-2 órán át tartanak - el is múlnak" - magyarázta el, mi történt a múlt héten az országban több helyen Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelemi Főigazgatóság szóvivője a Reggeliben.

Villámárvíz, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Forrás: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/facebook

Mukics Dániel azt javasolja, figyeljük a meteorológiai riasztásokat, és ha olyan területen élünk, melyre kiadták, akkor a pincét, alagsort, garázst pakoljuk ki, a veszélyes anyagokat és mindent, amiben kárt okozhat a víz, vigyük felsőbb szintre. Ilyenkor soha ne tartózkodjuk a pincében, mert a betóduló víztől nem fogjuk tudni kinyitni az ajtót, így kimenekülni se tudunk majd a helyiségből. A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy már egy bokáig érő vízfolyam is le tudja dönteni az embert a lábáról, ezért ne tartózkodjunk kint, menjünk be egy épületbe, menjünk fel az emeletre.

Ha pedig olyan magasan áll a víz az épületben, hogy már nem tudunk bent tartózkodni, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.